Kamperen weer in de belangstelling bij een jonger publiek

Het caravan- en camperbezit is onder jonge doelgroepen sinds de uitbraak van corona fors harder i gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 nam het totale aantal caravans en campers in Nederland met 7 procent toe, maar onder jongeren tot en met 25 jaar steeg het bezit met maar liefst 53 procent. Dat constateren de KCI en de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

Fotograaf: MichielTon.com

In de categorie 26 tot en met 35 jaar met 35,5 procent. Kampeer & Caravan Jaarbeurs vindt deze week plaats van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober in Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. 

Specifiek bij de kampeerauto’s zijn de verschillen nog groter. De totale toename sinds begin 2020 bedraagt meer dan 13 procent, terwijl het aantal eigenaren tot en met 25 jaar ruimschoots verdubbelde (plus 105 procent). In de leeftijdscategorie van 26 tot en met 35 jaar nam het bezit in bijna 4 jaar tijd met een eveneens indrukwekkend percentage van ruim 70 toe. Voorzitter Leo Diepemaat van de KCI, als vertegenwoordiger van de fabrikanten en importeurs, constateert een trendbreuk: “Caravan- en camperbezit wordt toch vaak geassocieerd met welgestelde pensionado’s, maar deze cijfers laten overduidelijk zien dat ook de jongvolwassenen en de jonge gezinnen het kamperen hebben ontdekt of juist herontdekt. Een caravan of kampeerauto is voor hen sinds corona een alsmaar aantrekkelijker alternatief voor een vliegreis en all-inclusive resort. Gaan en staan waar je wilt, onafhankelijk van touroperators, corona-effecten of wachtrijen op luchthavens.”

Caravans opvallend populair

De populariteit van caravans onder de jonge doelgroep is zo mogelijk nog opmerkelijker. Het totale aantal caravans in Nederland is sinds 1 januari 2020 namelijk met 1,7 procent afgenomen, maar het bezit onder jongeren tot en met 25 jaar steeg met bijna 33 procent. In de groep van 26 tot en met 35 jaar was dat meer dan 21 procent. Momenteel zijn er ruim 415.000 caravans in Nederland in privébezit, met meer dan 20.000 geregistreerde eigenaren die hooguit 35 jaar zijn. Van de ruim 180.000 campers met een natuurlijke persoon als eigenaar, zijn er meer dan 11.500 in bezit van deze leeftijdsgroep.

Verdubbeling motorrijtuigenbelasting

Diepemaat: “Een nieuwe caravan of camper vergt doorgaans een forse investering. Gelukkig is er voor deze jonge doelgroep ook veel keus op de occasionmarkt. Deze ontwikkeling illustreert echter eens te meer dat de verdubbeling van de motorrijtuigenbelasting voor campers -die het huidige demissionaire kabinet heeft voorgesteld per 2026- heus niet alleen voor rekening komt van kapitaalkrachtige gepensioneerden. Ook mensen met een smallere beurs worden hierdoor geraakt, terwijl ze hun camper slechts een klein deel van het jaar gebruiken. En dan ook nog eens voornamelijk in het buitenland, waar al voor tol en vignetten wordt betaald.”

Over de Kampeer & Caravan Jaarbeurs: duurzaamheid voorop

De Kampeer & Caravan Jaarbeurs wordt voor de 58ste keer georganiseerd en opent op woensdag 4 oktober om 10:00 uur de deuren voor het publiek. Tot en met zondag 8 oktober zijn bezoekers welkom in het Utrechtse Jaarbeurscomplex, waar bijzondere aandacht is voor duurzaamheid en innovaties. 

Duurzaamheidsroute en Startersplein

Zo is er de ‘Duurzaamheidsroute’ langs aanbieders van onder andere volledig elektrisch aangedreven kampeerauto’s, accessoires gemaakt van gerecyclede of biologisch afbreekbare onderdelen, zonnepanelen en milieuvriendelijke reinigings- en onderhoudsproducten. Hal 11 staat in het teken van “Kamperen van de Toekomst”, op het speciale fietsparcours kunnen e-bikes worden getest en op het buitenterrein is het mogelijk om te manoeuvreren met een caravan of camper onder begeleiding van een BOVAG-rijinstructeur. Fabrikanten en importeurs tonen in Jaarbeurs al hun nieuwe modellen caravans, campers, vouwwagens, (voor)tenten en andere kampeerproducten. Beginnende kampeerders kunnen voldoende inspiratie en kennis opdoen op het Startersplein met passende voertuigen, producten, diensten en met advies van experts.

Duurzaamheidcongres

Op woensdag 4 oktober organiseert Kampeer & Caravan Jaarbeurs in samenwerking met de KCI, ANWB, BOVAG en HISWA-RECRON het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. Om 18:30 uur trapt dagvoorzitter Rens de Jong samen met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, het programma af, met bijdrages van onder andere klimaatjournalist en filmmaker Bernice Nootenboom, het Solar Team van TU Eindhoven en een panel van politici en ondernemers. De avond wordt afgesloten met de uitreiking van de Duurzame KampeerAwards in drie categorieën: meest duurzame kampeermiddel, kampeerplek en innovatieconcept. 

Meer informatie: www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *