Kamperen in Nederland ondervindt een revival

Nederland is zo’n populair vakantieland geworden dat de scheiding tussen voor- en hoogseizoen volledig verdwenen is. Zowel in het voorjaar, in de zomer als in het najaar is de bezettingsgraad van campings en vakantieparken onverminderd hoog. Dat blijkt uit onderzoek van HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. Vooral Nederlanders zelf hebben Nederland als vakantieland herontdekt, een trend die tijdens de coronapandemie ontstond.

Ten opzichte van vorig jaar laat de markt op dit moment een toename in het aantal reserveringen van 9,5 procent zien. Kamperen groeide met 13,3 procent, de verhuur van vakantiehuisjes steeg met 4,5 procent, zo berekende Stratech, partner van HISWA-RECRON. De weekenden zijn vrijwel overal volgeboekt, vooral in geliefde regio’s zoals de kustprovincies, Limburg en Gelderland. Door het mooie weer van de afgelopen twee maanden waren veel vakantieoorden ook doordeweeks continu bezet. Dat terwijl de zomervakantie nog moet beginnen. Zelfs voor de herfstvakantie wordt er al veel geboekt.

“Wie nu nog op vakantie wil in Nederland: er is echt nog wel ergens plaats. Maar je zult concessies moeten doen aan je wensen en eisen. Bijvoorbeeld uitwijken naar een ander verblijf, locatie of datum. Vanaf begin september is er overal weer veel plek”, aldus Rozemarijn Dees van Strandcamping Zuidduinen in Katwijk.

De ‘echte kampeerder’ komt terug

Niet alleen de kust is in trek. “Ook vanuit Drenthe en Overijssel zijn er positieve geluiden. Het aantal boekingen loopt ook hier erg goed. Vooral Duitsers weten de weg naar deze regio te vinden. Met name luxe of bijzondere kampeervormen worden steeds meer gevraagd, zoals boomhutten of glamping. Kamperen in comfortabele onderkomens met veel voorzieningen”, aldus Petra Ellens, regiomanager bij HISWA-RECRON.

Wat daarnaast een enorme vlucht heeft genomen, is het aantal mensen met een camper. Camperen blijkt razend populair. Op sommige locaties kunnen ze de vraag naar camperplekken nauwelijks aan. Daarnaast zien veel ondernemers de ‘echte kampeerder’ terug komen. De grote katoenen tenten komen weer vaker in beeld naast de tunneltenten. Een laatste trend die opvalt, zijn mensen die doordeweeks komen en dan niet alleen vakantie vieren, maar ook werken op de camping. Ook een overblijfsel van de coronaperiode.

Bron en meer informatie: www.hiswarecron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *