Kampeervakantie in Nederland is relatief goedkoop vanuit Europees perspectief bekeken

Gezinnen betalen gemiddeld € 52,00 per nacht op een camping in Europa. In Nederland komt de gemiddelde prijs uit op € 48,90 voor een gezin met één kind. Dat blijkt uit een Europees onderzoek door het Duitse ADAC Pincamp. Campings in Zweden (€ 37,40) en Duitsland (€ 38,30) zijn gemiddeld het goedkoopst.

Een Zwitserse camping heeft gemiddeld het hoogste prijskaartje.

De ADAC-vergelijkende prijs is het totale bedrag dat een gezin van drie personen moet betalen voor een overnachting in het zomerse hoogseizoen. Inbegrepen zijn de kosten voor twee volwassenen, een kind van 10 jaar, de standplaatskosten voor een camper of een caravan, elektriciteit (5 kWh), warme douches en toeristenbelasting. Alleen campings met een classificatie van drie sterren of hoger volgens de ADAC-classificatie en met 50 of meer toeristische plaatsen werden in dit vergelijkende prijzenonderzoek in aanmerking genomen.

over het onderzoek van de ADAC

Zwitserland, Kroatië en Italië: hoge kwaliteit betekent hogere prijzen

In een vergelijking van landen zullen campergezinnen ook in 2022 de hoogste overnachtingsprijzen betalen in Zwitserland (64,15 euro). Daarna volgen Kroatië (60,37 euro) en Italië (60,28 euro). De campings in de twee populaire Zuid-Europese vakantielanden zijn er tijdens de Corona-crisis kwalitatief op vooruitgegaan en konden een aanzienlijke stijging noteren van 13 ADAC-supersites en 12 ADAC-tipsites. Deze kwaliteitsstijging verklaart de prijsstijging van respectievelijk 7% en 5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Zwitserland, daarentegen, was vrij gematigd met een stijging van 1%. De hoogste prijsstijgingen, 8%, werden genoteerd in Spanje en Groot-Brittannië.
Oostenrijk (50,34 euro) doorbreekt voor het eerst de grens van 50 euro. In Nederland komt de gemiddelde prijsstijging in 2022 uit op 4%.

Kamperen is en blijft een goedkope vorm van vakantie

In een tijd waarin op alle gebieden van het leven enorme prijsstijgingen (bv. energie) te verwachten zijn, is er één positief nieuwtje: de overnachtingsprijzen op campings zijn en blijven gunstig. Kamperen als natuurgerichte en duurzame vakantievorm is sterk in opkomst. Vorig jaar werden in Duitsland meer dan 100.000 nieuwe kampeervoertuigen geregistreerd. Campingexpert en directeur van ADAC Camping GmbH, Uwe Frers, verwacht ook voor het kampeerseizoen 2022 een zeer grote vraag naar kampeervakanties en benadrukt het belang van een tijdige reservering: “We zien nu al dat veel campings in Europa in het hoogseizoen volgeboekt zijn. Ik raad u ten zeerste aan uw kampeervakantie vroeg te plannen.”

Bron en meer informatie: www.pincamp.de (De kampeerwebsite van het Duitse ADAC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *