Kampeer en Caravan Jaarbeurs; deze sector is weer volop in ontwikkeling

De Kampeer en Caravan Jaarbeurs is een jaartje weg geweest. De herstart trok weer veel kampeerliefhebbers die het met één hal minder moesten doen dan in 2019. De coronacrisis is niet ongunstig geweest voor het fenomeen kamperen.

KCI: Bezorgd over het verdwijnen van campingplekken in Nederland

De branchevereniging Kampeer en Caravan Industrie (KCI) is de organisator van de beurs en heeft een eigen stand: Camp to Go. Voorzitter Leo Diepemaat is blij dat de beurs weer georganiseerd kan worden: “We zien dat bezoekers heel gericht naar de beurs komen. Helaas zijn niet alle caravan en campermerken vertegenwoordigd waardoor de beurs iets compacter is geworden. We zien wel dat er veel nieuwe aanbieders van tentvormen bij zijn gekomen.”

De camper- caravanverkopers hebben afgelopen jaar goede zaken gedaan. Diepemaat beaamt dat: “Ja, het kamperen zit weer goed in de lift. Die stijgende trend zagen we eigenlijk al vóór de coronacrisis, maar die is nu in een versnelling terecht gekomen. We zien ook veel nieuwe doelgroepen kiezen voor kamperen. Recreatie buiten in de natuur is natuurlijk een goede keuze als je de risico’s op corona wilt beperken.”

Diepemaat maakt zich wel wat zorgen over het kampeeraanbod in Nederland: “Nu de kampeermarkt weer groeit, en veel mensen nog niet ver weg op vakantie willen, staat de bestemming Nederland volop in de belangstelling. Daar zien we een zorgelijke ontwikkeling dat er steeds meer campings worden omgebouwd naar bungalowparken. Dat gaat wringen.”

Meer informatie: www.kampeerencaravan.nl

ACSI: Meer campings en bestemmingen zou deze beurs nog interessanter kunnen maken

Campingspecialist Frank Jacobs van de ACSI (campinggidsen en marketing voor campings) bezocht de beurs en het KCI congres en benoemde enkele trends en ontwikkelingen die de markt op dit moment beïnvloeden:

  • De opkomst van elektrisch rijden gaat ook gevolgen hebben voor de kampeermiddelen. Er wordt al volop gekeken hoe de campers en caravans moeten worden aangepast aan dit fenomeen. Ook campings krijgen daar mee te maken, bijvoorbeeld door een toenemende vraag naar oplaadpunten.
  • De kampeermarkt groeit hard. Maar de groei had nog groter kunnen zijn als er geen problemen in de toeleveringsketen waren geweest. Veel producenten van kampeermiddelen kunnen de vraag niet meer aan omdat de aanvoer van grondstoffen onvoldoende is.”
  • De ketenvorming van vakantieparken in heel Europa heeft er toe geleid dat er steeds meer verhuuraccommodaties worden gebouwd. Dat gaat ten koste van het aantal tourplaatsen.
  • Er wordt een vroegboekgolf in de kampeersector verwacht. Veel van die boekingen gaan richting Zuid-Europa.

Voor de KCJ Jaarbeurs had Jacobs ook nog een advies: “Er staan heel weinig campings en bestemmingen op deze beurs, terwijl je hoort dat de bezoekers daar wel naar op zoek zijn.” Die constatering had de KCI zelf ook al gedaan. Diepemaat: “We willen graag meer campings een plek geven, maar deze datum in oktober is voor veel bedrijven ongunstig, omdat ze nog geopend zijn. Uit onze bezoekersenquête komt wel naar voren dat de bezoekers dit soort informatie missen.”

Meer informatie: www.acsi.eu

SVR: kleinschalig kamperen heeft best wel groeimogelijkheden

Een van de weinige kampeeraanbieders die wel op de beursvloer te vinden is, is de SVR – kamperen bij de boer. Zij hebben een deal gemaakt met de Jaarbeurs waardoor een grote groep van kleine campings zich kan presenteren. Bij die stands is het erg druk! Bas van Mill van de SVR vertelt ons dat de SVR campings een uitstekend seizoen achter de rug hebben. Ziet hij kansen voor de SVR campings om uit te breiden? Van Mill: “Je ziet dat er inmiddels best wel wat grotere campings bij de boerderij ontstaan. Wij houden nog altijd vast aan een maximumtarief om het kamperen voor een brede groep mogelijk te maken. Een groter volume is dan een kans om wat meer inkomsten te genereren. De afgelopen jaren is er een aantal verplichtingen bijgekomen waardoor de campings vaak ook meer moeten investeren. Bij uitbreiding moet je natuurlijk wel uitkijken dat je niet de charme van de kleinschaligheid verliest. Maar die sfeer kun je met een slimme indeling toch wel goed behouden.”

Meer informatie: www.svr.nl

De Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht is ook komend weekend nog te bezoeken. (t/m 10 oktober)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *