In 2021 nog minder inkomend toerisme dan in 2020

Het aantal internationale verblijfsbezoekers zal naar alle verwachting verder dalen ten opzichte van 2020. Waar Nederland vorig jaar bijna 7,3 miljoen internationale bezoekers ontving, zal het aantal dit jaar uitkomen op 6,5 miljoen. Dat blijkt uit de monitor die het NBTC maandelijks bijwerkt.

Ter vergelijking: in een ‘normaal’ toeristisch jaar 2019 ontving Nederland 20,1 miljoen internationale verblijfsbezoekers. Dit jaar zal ons land naar verwachting dus 68% minder internationale verblijfsbezoekers ontvangen.

Toeristische bestedingen dalen dit jaar nog harder 

Naar verwachting besteden internationale verblijfsbezoekers in totaal zeker 20% minder ten opzichte van 2020. Dat is dan slechts een kwart van de bestedingen die we in 2019 van internationale bezoekers ontvingen. De voornaamste reden hiervoor is dat intercontinentaal reizen momenteel nog steeds niet of nauwelijks mogelijk is.

Niet té veel optimisme over binnenlandse vakanties

Dit jaar gaan naar verwachting wederom meer Nederlanders in eigen land op vakantie in vergelijking met een ‘normaal’ toeristisch jaar. Met oog op de huidige ontwikkelingen verwachten we dat 11% meer Nederlanders in onze accommodaties zullen verblijven dan vorig jaar. Dit zijn zo’n 22,3 miljoen binnenlandse verblijfsbezoekers. Ten opzichte van een ‘normaal’ toeristisch jaar 2019 is dit echter nog altijd een daling van 14%.

“De bijgestelde verwachtingen schetsen opnieuw een dramatisch beeld voor de toeristische sector. Waar we aan het begin van de zomer het gevoel hadden weer heel voorzichtig te kunnen bouwen aan herstel, worden we nu opnieuw geconfronteerd met oplopende besmettingen die van invloed zijn op de reisrestricties en reisadviezen. Het belang van steun- en herstelinitiatieven blijft meer dan ooit van kracht. De toeristische sector vraagt dan ook om een verlenging van de steunmaatregelen en om stimuleringsfondsen, zodat we – zodra het mogelijk is – de gewenste gasten in ons land kunnen ontvangen.”

Jos Vranken, directeur NBTC

Meer informatie: Verblijfstoerisme in Nederland in 2021 – versie juli 2021 (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *