ING: Horeca, recreatie en reissector nog lang niet terug op pre-corona niveau

Voor 2022 verwacht de ING bank voor de horecasector een volumegroei tussen de 25% en 30%. Ondanks de sterke groei is de sector eind 2022 naar verwachting nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau van eind 2019. Dat blijkt uit een recente sectorupdate leisure van ING.

foto: Pretwerk @ Restaurant Polles Keuken in De Efteling

De aanhoudende dreiging van beperkende maatregelen hangt ook in 2022 nog als een zwaard van Damocles boven de horecasector, wat zorgt voor onzekerheid. De grootste uitdaging is het gebrek aan een helder perspectief. De sector heeft behoefte aan een duidelijke koers met betrekking tot het bestrijden van Covid-19, zodat horecabedrijven weten waar ze in de toekomst aan toe zijn.

Bedrijven met veel afhaal- en bezorgomzet, zoals cafetaria’s en fastservice restaurants, hebben relatief minder last van de lockdowns dan andere horecazaken en de omzetten zullen naar verwachting snel weer terug op het pre-coronaniveau. Dit geldt niet voor restaurants, cafés en hotels. Vooral bij hotels duurt het herstel langer doordat de terugkeer van zakenreizigers en gasten van buiten Europa ook in een deel van 2022 nog altijd op zich laat wachten.

Ook recreatie- en reissector nog niet hersteld

In de sectorupdate keek ING ook naar de recreatie- en reissector. Een overzicht van de toegevoegde waarde in het vierde kwartaal van 2021 t.o.v. het vierde kwartaal van 2019 toont de opgelopen achterstand:

  • Reisbranche: 35%
  • Horeca: 58%
  • Recreatie en Cultuur: 72%

Van alle sectoren werden de reisbranche, de luchtvaart en de horeca het zwaarst geraakt door de verschillende lockdowns en beperkende maatregelen als gevolg van covid-19. Eind tweede kwartaal 2021 was de horeca nog altijd ver verwijderd van het pre-corona niveau eind 2019.

Bekijk de complete sectorupdate leisure en horeca op www.ing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *