Indoor skischolen vrezen voor voortbestaan

Vanwege de Coronamaatregelen en de lock-down deze winter (en ook die in maart en april 2020) zijn de skischool ondernemingen zó hard getroffen dat de meesten niet (meer) in staat zijn om voldoende financiële buffer op te bouwen voor de omzet-loze zomermaanden.

In Nederland bestaan 55 skischool ondernemingen (indoor skibanen met rolpistes). De skischool ondernemingen ontvangen meer dan 550.000 bezoekers (cursisten) per winter (oktober t/m april). In de zomer (mei t/m september) zijn de skischool ondernemingen dicht.

De Bond van indoor Skischolen (B.I.S.) heeft een overzicht gemaakt van de financiele situatie van de skischolen in de coronacrisis:

In de wintermaanden (Q4 en Q1) wordt het grootste deel van de jaaromzet gemaakt waardoor de vaste lasten in de zomer (Q2 en Q3) betaald kunnen blijven worden wanneer de skischool ondernemingen gesloten zijn.
Echter, in Q4 2020 en Q1 2021 zijn de coronamaatregelen steeds verder aangescherpt tot een lockdown waardoor zijn er onvoldoende financiële buffer opgebouwd is voor de aankomende zomer, Q2 en Q3 2021.

Zonder de winteromzet en zonder de opbouw van de financiële buffer voor de zomer dreigen veel skischool ondernemingen failliet te gaan.

Dit heeft grote gevolgen:

  1. er dreigt een volledige bedrijfstak te verdwijnen
  2. er verdwijnen ruim 1.300 banen binnen de skischool ondernemingen
  3. samenwerking met 220 VO en MBO/HBO Sport opleidingen verdwijnt
  4. verlies van jaarlijks 300 stageplaatsen

De B.I.S. vraagt de overheid om een compensatieregeling te bieden die de skischool ondernemingen tegemoet komt in de grote omzetverliezen en om de zomer door te komen. Zonder een regeling verdwijnt er, volgens de B.I.S. een volledige bedrijfstak. De bestaande compensatieregelingen bieden geen soelaas voor deze specifieke (seizoengerelateerde) branche.

Meer informatie:

www.biswintersport.nl

www.snowpros.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *