Afgelopen week vonden er in het Utrechtse Landgoed Den Treek twee incidenten plaats met een wolf. Zo werd er een hondje gegrepen door de wolf en een klein kind gebeten tijdens een buitenspeelsessie van de buitenschoolse opvang. De gemeente Leusden heeft uit voorzorg besloten om een kerngebied af te sluiten voor recreanten en bezoekers per direct tot en met 15 augustus 2024. Het advies om een groter gebied op landgoed Den Treek te vermijden blijft van kracht.
Rust in het gebied
Naast het gebiedsverbod geldt voor een groter deel van het natuurgebied nog altijd het dringende advies van de provincie Utrecht om het te vermijden. Recreanten, sporters, wandelaars en (aangelijnde) honden kunnen verstorend zijn en nieuwe confrontaties veroorzaken.
Omdat deze confrontaties niet alleen beangstigend zijn voor de betrokkenen, maar ook de wolf bedreigen is het belangrijk dat er rust komt voor zowel mens als dier. Dat is nodig om de veiligheid van zowel mensen als de aanwezige wolven te waarborgen.
Toekomst voor wolf en recreatie?
De incidenten en de beslissing van de gemeente maken duidelijk dat de herintroductie van de wolf in Nederland en het recreatief gebruik van het gebied niet probleemloos samenvallen. in Den Treek gaat het nu om twee incidenten waarbij wolven, mogelijk met jongen, zeer beschermend hebben gereageerd. De wolf is in steeds meer gebieden actief, waardoor de vraag opkomt wat de gevolgen zijn voor recreatieve zonering van natuurgebieden en vakantieverblijven die zich in het territorium van de wolf bevinden.
Landgoed Den Treek is in de regio een populair gebied voor wandelen, fietsen en natuurbeleving. Ook lopen er Lange Afstand Wandelpaden (LAW) door het gebied. Er zijn diverse voorzieningen voor recreatief gebruik waaronder en bezoekerscentrum en een pannekoekenhuis. Er is veel aandacht voor natuureducatie voor kinderen. Wilbert Nijlant rentmeester van Landgoed Den Treek vertelt op RTV Utrecht dat hij de provincie al had gewaarschuwd voor de overlastgevende wolf. “Ik zeg al maanden: dit gaat fout. En voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen wolven. Ik ben tegen een probleemwolf.”
Reactie HISWA RECRON
Veel ondernemers in de recreatiesector zijn gevestigd in een natuurgebied en krijgen in de toekomst dus mogelijk ook te maken met maatregelen rondom wolven. Jeffrey Belt, belangenbehartiger bij ondernemersorganisatie HISWA RECRON, is eigenlijk ook nog op zoek naar de juiste aanpak: “De introductie van de wolf in Nederland zorgt voor een situatie waarop we qua regelgeving en gedrag nog niet zijn voorbereid. Het wordt tijd om daar een goed afwegingskader voor te ontwikkelen. Ook binnen onze achterban wordt er verschillend over gedacht. Enerzijds is het natuurlijk prachtig dat diersoorten zich opnieuw vestigen en daarmee de natuur verrijken. Anderzijds is er ook de angst voor het gevaar dat een wolf kan opleveren. Als er door het afsluiten van een gebied ondernemers worden geschaad dan lijkt het me wel logisch dat daar een compensatie voor wordt geregeld.”
Belt plaatst de problematiek met de wolf ook nog in een breder perspectief: “Als je uitzoomt komt er eigenlijk veel problematiek voort doordat we in Nederland met veel mensen leven op een relatief kleine oppervlakte. Het areaal aan natuur- en recreatiegebied staat al sterk onder druk. Recent legde ook defensie nog een claim op natuurgebieden als oefenruimte. Als je dan ook nog gebieden gaat afsluiten vanwege wolven dan wordt die druk alleen maar groter. Wellicht dat er in de komende jaren wat landbouwareaal vrijkomt? Die kan dan worden ingezet om ruimte voor natuur en recreatie te realiseren.”
Reactie Wandelnet
Door het natuurgebied van Den Treek lopen ook verschillende (doorlopende) wandelpaden. Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, vertelt ons dat het afsluiten van een gebied wel vaker voorkomt, bijvoorbeeld ook bij hoog water. “In dit soort gevallen volgen we ook de adviezen van de lokale overheden op. Je wilt natuurlijk niet dat wandelaars in gevaar komen. We kijken dan ook naar de mogelijkheden om routes te verleggen – eventueel tijdelijk. Waar we ons wel zorgen om maken is het krimpende areaal van wandelmogelijkheden op landelijke schaal. Sinds de coronacrisis zoeken Nederlanders steeds vaker groene gebieden op en neemt de drukte toe. Dus als er gebieden worden afgesloten, dan wordt de druk op andere gebieden steeds groter.”
Meer informatie: www.wandelnet.nl
Eén reactie
Natuurgebied is alleen van waarde wanneer het publiekelijk toegankelijk is voor tenminste wandelaars en fietsers. Afsluiting van gebieden ten gunste van wolven is niet acceptabel. Straks moeten we allemaal thuisblijven omdat er ook weer beren rondopen. De wolf hoort hier niet thuis, al was het alleen al omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Ik ben lid van verenigingen ter bevordering van natuurgebieden maar ben niet van plan om leefgebied voor wolven te sponseren.