In juli 2023: 10% minder overnachtingen aan de Belgische kust dan in 2022

Volgens een raming van Westtoer zijn er in juli 2023 tussen de 4,9 en 5 miljoen toeristische overnachtingen geteld aan de Belgische kust. Dit is ongeveer 10 procent minder dan vorig jaar. De gemiddelde hotelbezetting bedraagt in juli ongeveer 70 procent. Het wisselvallige weer, het uitblijven van last-minute reservaties en de late start van de zomervakantie bij de Franstalige Belgen zijn belangrijke aspecten om de cijfers te verklaren.

CenterParcs De Haan

Er zijn ongeveer 10 procent minder overnachtingen door Vlamingen en 15 procent minder overnachtingen door Franstalige landgenoten. Vlamingen zijn goed voor circa 3,1 miljoen overnachtingen. Voor de Franstalige Belgen zijn 1,2 miljoen overnachtingen genoteerd in juli 2023.

Vakantiewoningen

De sector van de vakantiewoningen blikt gematigd positief terug op de maand juli. De boekingscijfers zijn gelijklopend met die van vorig jaar. Wel opvallend was dat er in de maand juli dit jaar voor langere periodes geboekt werd. Met een lager aantal boeking en werd immers een vergelijkbaar aantal woningnachten verhuurd. Ondanks de typisch Belgische zomer zijn ook tal van last-minute boekingen genoteerd.

Opmerkelijk is wel de ruime belangstelling van buitenlandse vakantiegangers. Het aantal overnachtingen in juli 2023 (circa 700.000) ligt in juli ongeveer 10 procent hoger dan in juli 2022 (circa 650.000). Duitse vakantiegangers zijn de belangrijkste buiten landse toeristen, gevolgd door Franse en Nederlandse gasten.

Topdagen in juli

Op basis van mobiele telefoniedata wordt het aantal dagtoeristen aan de Kust voor juli geraamd op 2,3 miljoen. Dit is 15 à 20 procent minder dan in dezelfde periode in 2022. De topper was het zomerse weekend van 8 en 9 juli met 300.000 dagtoeristen verspreid over het hele weekend. Juni was door het mooie weer een goede maand voor het dagtoerisme, met 1,6 miljoen dagtoeristen aan zee (+ 10 procent ten opzichte van juni 2022).

Meer zon aan zee

Op basis van de voorspellingen voor de laatste dagen van juli zijn in juli circa 242 uren zonneschijn genoteerd. Dit is minder dan in de warme maand juli 2022 (316 uren zon) maar met gemiddeld 7u50 zon uur per dag is dit 30% of bijna 2 uur extra zon per dag aan de Kust dan in het binnenland.

Vooruitblik augustus

Uit de boekingsdata met online boekingen in 150 kusthotels blijkt dat momenteel reeds 48.000 online geboekte kamernachten zijn voor de maand augustus. Dit is 7 procent minder in vergelijking met augustus 2022 op hetzelfde moment. De toeristische sector hoopt op mooi en stabiel zomerweer voor extra last-minute boekingen.

Druktebarometer nog altijd actief

Westtoer en de tien kustgemeenten besteden grote aandacht aan de spreiding in tijd en ruimte. De Kust telt ook op topmomenten voldoende rustige plekken in elke kustgemeente. De druktebarometer op www.dekust.be biedt een actueel overzicht van de drukte aan zee en geeft info over de rustige plekken aan de Kust. Met de reisformule Happy Trip kan je voordelig en vlot per trein naar zee reizen voor een meerdaagse vakantie.

Bron en meer informatie: www.westtoer.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *