Hotels profileren zich na corona als sterke asset klasse

De Nederlandse hotellerie herstelt goed van de coronacrisis. De wat kwakkelende economie geldt niet voor hotels. Hotelvastgoed heeft zich overduidelijk gepresenteerd als een stabiele en stevige asset klasse, stelt Ewout Hoogendoorn van adviesbureau Horwath HTL tijdens de PROVADA 2023.

Hotel Jakarta, Amsterdam

De hotelmarkt kwam na drie stabiele jaren (2017 – 2019) in twee slechte coronajaren, maar heeft zich pijlsnel hersteld zodra de reisbeperkingen werden opgeheven. Niet alleen de bezettingsgraden keerden op de meeste plaatsen binnen het jaar terug naar het niveau van 2019, maar ook de kamerprijzen lieten een bijzonder sterk herstel zien. Daarmee toonde de hotellerie zich beter bestand tegen inflatie dan andere asset klassen. Vanaf begin 2023 is de gemiddelde kamerprijs zelfs sterker gestegen dan de inflatiecorrectie.

Het volume aan hoteltransacties is nog steeds veel lager dan in de jaren voor de coronacrisis, maar ook hier is het negatieve effect minder sterk dan bij andere asset klassen. Het transactievolume bleef in het eerste kwartaal van 2023 op hetzelfde niveau als in 2022, waar andere typen commercieel onroerend goed flinke dalingen lieten zien.
Het aantal nieuw geopende hotels is beduidend lager dan in de jaren voor corona. Door het relatief schaarse aanbod en de stabiele markt heeft hotelvastgoed een sterke positie gekregen.

Of institutionele beleggers kunnen profiteren van de sterke positie van hotelvastgoed is mede afhankelijk van de contractvorm. Hoewel institutionele beleggers van oudsher kiezen voor vaste huurcontracten, is in de coronaperiode wel gebleken dat ook deze contractvorm niet zonder risico is. Duidelijk is gebleken dat wanneer een hotelinvesteerder kennis van de hotelmarkt in huis heeft, hij het beste resultaat kan bereiken met een hybride huurcontract of een managementcontract. De belangrijkste redenen zijn dat de investeerder hiermee meer invloed op de hotelexploitatie heeft, en in goede jaren in een hoger rendement deelt.

Bron en meer informatie: www.horwathhtl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *