Hotelgasten en cruisepassagiers mogen gat in Amsterdamse begroting dichten

Het college van B en W in Amsterdam trekt extra geld uit voor welzijns- en (jeugd)zorgorganisaties. De uitgaven worden gedaan bovenop het geld dat bij de voorjaarsnota is uitgetrokken. Om de extra uitgaven te kunnen betalen, wordt de toeristenbelasting verder verhoogd. De gemeente omschrijft dat als: “bezoekers gaan meer meebetalen aan de opgaven van de stad.

Geen lastenverhoging bewoners, wel voor toerist en bezoeker

Het college van B en W wil bewoners in deze financieel lastige tijd zoveel mogelijk ontzien en verhoogt daarom de onroerendezaakbelasting en parkeertarieven aankomend jaar niet. Wel wordt er geïndexeerd. Bezoekers gaan meer betalen. De toeristenbelasting gaat vanaf 2024 omhoog naar 12,5 procent. Het college komt hiermee tegemoet aan het voorstel van de gemeenteraad om de toeristenbelasting fors te verhogen. Bij een gemiddelde kamerprijs van € 175,- voor een persoon betekent dit een verhoging van € 15,25 naar € 21,80 per nacht in 2024. De belasting voor cruisepassagiers gaat van € 8,- naar € 11,- per bezoeker. De opbrengsten van de toeristenbelasting komen ten goede aan Amsterdammers en Weespers. Er wordt vooral geïnvesteerd in buurten en stadsdelen waar dat het hardst nodig is en voorzieningen blijven op peil.

Toeristenbelasting gaat naar ‘de algemene middelen’

De extra bestedingen komen o.a. ten goede van buurtteams, hulp bij huishouding en dagbesteding op niveau blijven. De stadsdelen krijgen een extra impuls om lokale problemen sneller op te lossen en te investeren in groen en speelruimte, en er wordt geld vrijgemaakt om buurthuizen en jongerencentra overeind te houden. Daarnaast gaat er meer geld naar afvalinzameling en stadsreiniging. Dit staat in de Begroting 2024.

Wethouder Hester van Buren (wethouder Financiën): “Veel Amsterdammers en Weespers hebben door sterk gestegen prijzen nog steeds moeite om het hoofd boven water te houden. Daarom hebben we vorig jaar Amsterdammers met een laag inkomen met een aantal gemeentelijke regelingen ondersteund. In 2024 gaan de lasten voor de bewoners niet verder omhoog. De toeristenbelasting gaat wel omhoog: bezoekers betalen zo mee aan de grote opgaven van de stad. Hierdoor kunnen we de gevolgen van overtoerisme aanpakken en extra inzetten op het schoon houden van de straten en het oplossen van acute problemen in buurten en wijken.”

De Amsterdamse gemeenteraad ziet nog een voordeel van de hogere toeristenbelasting: “Hiermee kan ook overtoerisme worden aangepakt.”

Amsterdam heeft ook de komende jaren haar begroting niet op orde

In het nieuwsbericht op de website van de gemeente Amsterdam blijkt dat men het begrotingstekort ook de komende jaren niet onder controle heeft. Moet de toeristensector vrezen voor nóg meer grepen uit de portemonnee van de toeristen? “In 2027 is er een structureel tekort op de begroting van 40 miljoen euro, door lagere inkomsten vanuit het gemeentefonds. Dit tekort (het ravijn) is ten opzichte van de vorige begroting kleiner geworden door een structurele bijdrage van het Rijk, maar bestaat nog steeds. In totaal investeert het college in 2024 740 miljoen euro (exclusief grond) in de stad. Door rentestijgingen en investeringen stijgt de schuld in 2027 naar 8,7 miljard euro. Dit gebeurt binnen de kaders die de provincie hanteert en die de banken wenselijk vinden. Zo kan het college op een verantwoorde manier voor de stad blijven doen wat nodig is. De algemene reserve is naar verwachting eind 2023 weer op het gewenste niveau.”

Bron en meer informatie: www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/begroting-2024/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *