De persconferentie van 23 maart was een grote domper voor branche-organisaties ANVR (travel) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beide organisaties roepen nu om extra steun om de schade voor de sectoren te beperken.
KHN: Verhoging NOW-subsidie naar 100% noodzakelijk om te overleven
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening is dat de horeca júist een rol kan spelen in het terugdringen van het virus, doordat in de horeca iedereen veilig én op afstand kan samenkomen. Om te voorkomen dat – met de finish in zicht – er nog veel ontslagen zullen vallen, zet KHN met prioriteit in op 100 procent NOW-vergoeding vanaf 1 april, zodat horecaondernemers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract zo veel mogelijk kunnen doorbetalen en in dienst kunnen houden. Ook pleit KHN voor een post-corona herstelplan voor als de horeca straks wél weer open kan.
Post-corona herstelplan
Ondernemers hebben het afgelopen jaar flink ingeleverd op reserves en privévermogen; er is circa 5 miljard aan eigen geld ingezet. Alles om de zaak overeind te houden en medewerkers in dienst te kunnen houden. Maar de rek is er bij veel bedrijven uit. De financiële steun vanuit de overheid is welkom, maar er is ook een enorme schuldenberg ontstaan. Daarom pleit KHN voor een concreet post-corona herstelplan, waarin ook wordt gekeken naar de schuldenlast. Schuldensanering en herstelpakketten zijn hard nodig als de horeca straks wél open mag, om te voorkomen dat (meer) ondernemers failliet gaan en om te zorgen voor een toekomstbestendige horecabranche.
Eén concrete oproep, die al veel steun krijgt onder de grootbanken, is om de terugbetalingstermijn voor belastingen naar 60 maanden te wijzigen. Daarnaast steunt KHN de recente oproep van De Nederlandsche Bank om belastingschulden in individuele gevallen volledig kwijt te schelden.
Horeca als onderdeel van de oplossing
Met het mooie weer trekken Nederlanders er massaal weer op uit. De afgelopen weken hebben we gezien waar dit toe kan leiden: drukte op straat en in de parken. KHN roept het kabinet dan ook op de horeca mee te nemen als onderdeel van de oplossing. In de horeca kan iedereen veilig én op afstand samenkomen en de horeca wil graag de rol oppakken om dit te reguleren. Met een KHN Horecaroutekaart, een gedegen heropeningsprotocol, afspraken over het aantal mensen per vierkante meter, goede ventilatie en hygiënemaatregelen kunnen we een veilige heropening van de gehele horeca bewerkstelligen.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dat de terrassen niet open mogen is opnieuw een enorme teleurstelling. Begin dit jaar hebben we in onze gesprekken met het kabinet al invloed kunnen uitoefenen op de verruiming van de TVL subsidie. De komende weken zetten we ons volop in op 100 procent compensatie van de loonsom middels de NOW. Met de finish in zicht is het nu tijd voor het kabinet om daadkrachtig door te pakken en ondernemers financieel te compenseren voor de verplichte sluiting. Ook blijven we in gesprek met de ministers om te kijken hoe we zo snel mogelijk versoepelingen kunnen doorvoeren via de KHN Horecaroutekaart.”
Meer informatie: www.khn.nl
ANVR: Gesloten reissector vraagt meer perspectief en extra steun
De reissector is tijdens deze crisis de zwaarst getroffen sector met een omzetverlies van ca. 90% en een banenverlies van 20%. “Natuurlijk helpen de overheidsmaatregelen ons enigszins, maar de crisis duurt nu zo lang dat de inmiddels al volledig afgeslankte bedrijven geen greintje vet meer op de botten hebben. Perspectief en extra steunmaatregelen zijn voor ons onontbeerlijk”, aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam. “We begrijpen dat in een tijd waarin de besmettingen nog steeds toenemen, reizen nog even niet kan en nu ook niet verstandig is. Maar dit is de zoveelste klap en moet ook echt de laatste zijn. Biedt ons in ieder geval perspectief met het oog op de zomervakantie!”
Het kabinet geeft nu aan goede hoop te hebben voor de zomer en zegt terecht dat “de reisbranche klaar staat om ons een zorgeloze tijd te geven.”
Op de vraag waar hij dan aan denkt, reageert hij resoluut: “Enerzijds denken we aan het verlengen en ook het verhogen van de NOW-regeling naar 100%, verlenging van de TVL voor annuleringskosten, maar ook verbreding van de TVL voor de kleine bedrijven die nu geen gebruik kunnen maken van de vaste-kosten-regeling. ”
Op dit moment wacht de reissector met smart op een ‘go’ vanuit Brussel waar het gaat om het Voucherfonds dat zij samen met de Nederlandse overheid en garantiefonds SGR heeft opgericht. Dit fonds kan reisondernemers helpen aan een meerjarige lening waarmee zij consumenten kan terugbetalen die hun Reisvoucher, ontvangen in 2020, willen inwisselen voor geld. Oostdam vervolgt: “Nu de crisis veel langer duurt dan verwacht, zouden we willen voorstellen dit fonds ook in te zetten voor al die mensen die verleden jaar hun reis hebben omgeboekt naar dit jaar, geen Reisvoucher hebben ontvangen, maar nu alsnog moeten worden geannuleerd vanwege Covid-19.”
De sector blijft creatief terwijl het water hen tot aan de lippen staat. Zij doen, ondanks de demissionaire status van het kabinet, een oproep aan de overheid om hen verder tegemoet te komen met steunmaatregelen nu het negatieve reisadvies opnieuw wordt verlengd.
Meer informatie: www.anvr.nl