Hoge Raad: Parkeertarieven attractiepark vallen onder hoog btw-tarief

Attractiepark Toverland had een rechtszaak aangespannen om het btw tarief voor parkeren gelijk te trekken met het lage btw tarief van het attractiepark. Na een rechtszaak en cassatie leek Toverland gelijk te krijgen. In een hoger beroep in bij de Hoge Raad besloot de rechter mee te gaan in de definitie van de Belastingdienst.

Kern van de rechtszaak was of het parkeren bij een attractiepark een onlosmakelijk onderdeel is van het totaalpakket van een dagje attractiepark. Toverland bepleitte o.a. dat het parkeerterrein alleen bedoeld is voor bezoekers van het attractiepark. Een wezenlijk onderdeel uit de uitspraak van de Hoge Raad op dit punt: “Het parkeren van de auto houdt daarom alleen verband met de wijze waarop de bezoeker het attractiepark bereikt en niet met het verblijf in het attractiepark.”

Het parkeertarief bij Toverland bedraagt € 10 per auto. Bij een laag tarief betekent dat en afdracht van € 0,825; bij een hoog tarief een afdracht van € 1,735. Zo’n 80% van de bezoekers aan Toverland bereikt het park met de auto.

Meer informatie:

De volledige uitspraak door de Hoge Raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *