Hof van Eckberge presenteert schetsontwerp voor Zuid-Amerikaanse themazone

Het Gelderse dierenpark Hof van Eckberge heeft tekeningen en concept-arts onthuld van de nieuwste uitbreiding in het park. Het gebied verschijnt in de bestaande dierentuin en herbergt bij opening ruim 7 nieuwe diersoorten, interactieve elementen en ‘unieke thematisatie’, aldus het management. De bouw is intussen gestart en naar verwachting opent het gebied in de loop van 2024.

Sinds 2020 beschikt Hof van Eckberge over een officiële dierentuinvergunning, met de ambitie om de komende jaren flink uit te breiden. Op dit moment telt de locatie zo’n 35 diersoorten. In januari 2024 werd de EAZA-aanvraag ingediend. Het aanvraagtraject loopt en dat betekent dat er binnen een jaar wordt bepaald of het lidmaatschap wordt toegekend. De nieuwe plannen zijn alvast in overeenstemming met de EAZA-richtlijnen opgesteld.

Het Amazonegebied in Peru

In een nieuwe podcast-serie wijden bioloog Tim Reimes en ontwerper Ivo Asschert uit over de totstandkoming van het gebied, waarin de focus ligt op de Amazone in Peru. ‘’Dit gebied kent een enorme biodiversiteit, met talloze kleine ecosystemen en unieke diersoorten!’’, aldus Reimes. In het Amazonegebied in het park wordt gekozen voor uitgebreide thematisatie, om de regio zo realistisch mogelijk op de bezoekers over te brengen. Ontwerper Ivo Asschert zegt daarover: ‘’Het is de bedoeling dat je straks écht zelf onderdeel bent van het gebied, waar je diersoorten, planten en verhalen uit de regio zult tegenkomen.’’ In aflevering 3 wordt uitgebreid over de tekeningen gesproken, waarop onder andere een kleurrijke huizenrij, meerdere verblijven en een oude transportwagen te zien zijn. Voor inspiratie wordt – naar eigen zeggen – gekeken naar grote parken als Wildlands Emmen, Animal Kingdom in Amerika en Erlebniszoo Hannover.

Bestaande diersoorten verhuisd

Diersoorten die voorheen aanwezig waren op de locatie van de uitbreiding zijn intussen verhuisd naar andere dierenparken. ‘’Onze wasberen hebben een fantastische plek gekregen in Kasteelpark Born, een dierenpark in Limburg. Ze zijn samengevoegd met een bestaande groep en leven in een zeer ruim verblijf. Ook onze baardagamen verhuizen naar een collega-park.’’ – bioloog Reimes. De aanwezige Harlekijn ara’s – destijds geplaatst als opvangdieren uit erbarmelijke omstandigheden – krijgen een plek in het nieuwe gebied. 

De werkzaamheden zijn inmiddels al begonnen

Leuk in alle seizoenen én rolstoeltoegankelijk

Het belevingspark hecht veel waarde aan haar ‘weerbestendigheid’ en beidt ook in deze uitbreiding tal van schuilplekken, doorloopzones en binnenverblijven. Zo moet de zone bij alle weersomstandigheden en seizoenen leuk zijn om te bezoeken. Ook aan bezoekers met een beperking wordt gedacht: ‘’In alle ontwerpen wordt rekening gehouden met onder andere rolstoeltoegankelijkheid. Geen drempels, minimale hellingspercentages en kijkplekken op lagere hoogtes maken ook dit gebied volop toegankelijk. Een belangrijk uitgangspunt in ons park!’’, aldus Asschert. Een recent geopende Adventuregolfbaan is met dezelfde uitgangspunten gerealiseerd.

Meer informatie: www.hofvaneckberge.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *