Hermitage Amsterdam bezint zich op een nieuwe toekomst

In de topjaren ontving museum De Hermitage in Amsterdam ruim 500.000 bezoekers. De coronacrisis heeft ook bij dit museum geleid tot fors minder bezoekers. Begin dit jaar werd de samenwerking met de Russische Hermitage opgezegd. De locatie moet op zoek naar een nieuwe invulling voor de toekomst.

Hermitage Amsterdam (Foto: Aerophoto Schiphol)

De Hermitage in Amsterdam maakte in het verleden dankbaar gebruik van de samenwerking met De Hermitage in het Russische Sint Petersburg. De collectie in Rusland was dermate groot dat zij meer dan voldoende mooi materiaal over hadden om ook de zalen in Amsterdam te vullen. Begin dit jaar werd de samenwerking vanuit Amsterdam opgezegd: “De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt deze afzijdigheid niet langer houdbaar. Bestuur en Raad van Toezicht hebben besloten de banden met het State Hermitage Museum te verbreken.”

Een nieuwe start

Door het opzeggen van de samenwerking zit de Hermitage in een lastig parket. De kern van het museum is immers verdwenen. Op de website van de VriendenLoterij wordt uitgelegd wat de vervolgstappen zijn:

Na de recente ontwikkelingen in Oekraïne bezint Hermitage Amsterdam zich op de toekomst. De stukken uit de laatste tentoonstelling zijn terug naar Rusland en bevriende musea zoals het Rijksmuseum, Mauritshuis, Van Gogh Museum en Museum Boijmans Van Beuningen helpen het museum met bijzondere bruiklenen zodat het museum open kan blijven voor publiek. In de tussentijd ontwikkelt de organisatie nieuwe plannen voor de toekomst.

van de website VriendenLoterij.nl

€ 569.050 voor drie jaar winterprogrammering

Hermitage Amsterdam ontvangt van de VriendenLoterij een bijdrage van 569.050 euro. Daarmee wordt de tuin van het museum drie jaar lang gedurende de winter omgetoverd tot een bruisende culturele ontmoetingsplek voor jong en oud.  

De tuin wordt een plek waar cultuur wordt beleefd in alle vormen en in samenwerking met diverse partners; Optredens van talenten van theater De Meervaart, participatieve programma’s van OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum, een biologische versmarkt en een ijsbaan maken deel uit van de plannen). Aangezien het Amsterdam Museum en het Museum van de Geest momenteel in de Dutch Heritage huizen, zullen ook deze instellingen deel uitmaken van dit Winterfestival.

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij: “Mooi om te zien dat musea in Nederland Hermitage Amsterdam op verschillende manieren helpen om publiek te trekken naar het museum. Het museum is al jaren een zeer gewaardeerd partner van de VriendenLoterij. Ook wij blijven, dankzij onze deelnemers, nieuwe initiatieven ondersteunen die het museum ontwikkelt voor de toekomst. Het Winterfestival aan de Amstel is daar een goed voorbeeld van. Met deze schenking kunnen de voorbereidingen voor deze winter van start gaan”.

Meer informatie: www.hermitage.nl/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *