Grote toeristische regio profiteert van Floriade-effect

Tijdens de persrondleiding, vlak voor de opening van De Floriade, vertelde directeur Paul Beck dat alle hotels in de regio waren volgeboekt. Dat blijkt achteraf toch wat genuanceerder te liggen. De Stichting Promotie Noord-Limburg (SPNL) meldt dat er in de regio 60% meer boekingen zijn in hotels t.o.v. dezelfde periode vorig jaar.

Arrangementen
De eerste week van De Floriade werd gekenmerkt door ongunstige weersomstandigheden. Desondanks was het gezellig druk, ook in de regio, met relatief veel buitenlandse bezoekers. De ondernemers zijn daardoor optimistisch gestemd. Veel bedrijven spelen in op De Floriade met een combinatie-arrangement. Dat zijn overigens niet alleen grote partijen als samenwerkingspartner Hoteliers.comCenterParcs of Landal, maar ook Bed en Breakfasts in de regio hebben de meerwaarde ontdekt. Ook met attractiepark Toverland zijn afspraken gemaakt; bijvoorbeld over korting voor hun seizoenskaarthouders.

Op het Floriadeterrein is een informatiepunt ingericht, en in de regio en er zijn 8 Floriade-themaroutes samengesteld, die langs de verschillende verhuurlocaties lopen. Deze fietsroutes zijn uit te printen vanaf de website www.liefdevoorlimburg.nl en van de (75) iPunten in de regio.

Zichtbare successen zijn voor de regio van belang, omdat diverse gemeenten, die financieel hebben bijgedragen aan de Floriade, ook resultaten willen zien. In tijden van bezuinigingen worden dit soort investeringen extra scherp in de gaten gehouden.

Meeprofiteren
Niet alleen Noord Limburg profiteert van de Floriade. Ook hotels in Zuid Limburg, de regio Eindhoven en Nijmegen melden meer boekingen als direct gevolg van De Floriade. Toeristen die uit verder gelegen gebieden afkomstig zijn, combineren een bezoek aan de Floriade ook met andere Nederlandse bezienswaardigheden. De internationale journalisten uit o.a. Azië, die de persdag bezochten, combineerden hun reis o.a. met een bezoek aan Amsterdam, De Keukenhof en andere Nederlandse toeristische trekpleisters.

Toeristische infrastructuur
Noord-Limburg telt 447 bedrijven in toerisme en recreatie. Het grootste deel betreft verblijfrecreatie. In Noord-Limburg zijn 19 grote vakantieparken gevestigd die gezamenlijk 3,8 miljoen overnachtingen voor hun rekening nemen. De campings zijn een goede tweede. De reguliere campings (38 in totaal) zorgen voor ruim 850.000 overnachtingen per jaar. Hotels, B&B’s, minicampings en groepsaccommodaties zorgen voor nog eens 550.000 overnachtingen in dit gebied. Van de in totaal 5.2 miljoen verblijfsgasten in Noord-Limburg komt 6% uit de eigen regio, 69% uit de rest van Nederland en 25% uit het buitenland, voornamelijk Duitsland.

Ook het dagtoerisme is een belangrijke factor in Noord-Limburg. Hier scoort de routegebonden buitenrecreatie hoog: activiteiten op het gebied van wandelen, fietsen en een toertochtje met de auto. Volgens gegevens uit het Continue Vakantie Onderzoek trekken deze activiteiten op jaarbasis naar schatting 13,7 miljoen toeristen.

Meer informatie:
De Partnerpagina van de Floriade
www.liefdevoorlimburg.nl (meer informatie over de regio rondom de Floriade)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *