Gemeenten krijgen opdracht om permanente bewoning vakantieparken (voorlopig) te gedogen

Minister Mona Keijzer, verantwoordelijk voor o.a. Volkshuisvesting, gooide net voor de kerst een ‘knuppel in het hoenderhok’ door; “Personen die nu permanent in een recreatiewoning wonen, de zekerheid te bieden dat zij daar in de toekomst kunnen blijven.”. Gemeenten krijgen een brief waarin gevraagd wordt om niet meer op te treden tegen illegale permanente bewoning op vakantieparken. Vanuit de recreatiesector wordt vooral met onbegrip gereageerd op de maatregel.

Mona Keijzer (BBB), minister Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Mona Keijzer wil met deze plannen de druk op de woningmarkt verlichten. Officieel staan er in Nederland 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de Nederlandse gemeenten. Uit de kamerbrief van Mona Keijzer: “In de praktijk zal het om veel meer mensen gaan die daar in feite permanent wonen. Onderzoek uit 2018 naar vakantieparken in elf Veluwse gemeenten toonde aan dat er 2 tot 2,5 keer zoveel mensen woonden als op basis van de BRP zou worden verwacht.” Handhaving zou volgens Keijzer grote problemen veroorzaken op de toch al overvolle woningmarkt. Vertegenwoordigers vanuit de woningmarkt noemen de maatregel nuttig, maar het wordt door de ING ook benoemd als ‘druppel op de gloeiende plaat.’

Eigenaren of verenigingen van eigenaren van recreatiewoningen op vakantieparken konden zich tot mei 2024 aanmelden voor een overzetting van recreatief gebruik naar permanente bewoning. Bij het online loket zijn inmiddels 2000 meldingen ontvangen, afkomstig uit 120 gemeenten. Om speculatie te voorkomen (een huis met bestemming permanent wonen vertegenwoordigd een veel hogere waarde dan een vakantiehuis), heeft Mona Keijzer de loket-sluitingsdatum van mei 2024 toegevoegd als randvoorwaarde om in aanmerking te komen voor de omzetting.

Meer informatie: Kamerbrief Permanente bewoning van recreatiewoningen op www.rijksoverheid.nl

Recreatiesector onaangenaam verrast

Jeffrey Belt, adjunct directeur van HISWA RECRON, reageert op Linkedin: “Al jaren werken we nauw samen met het Rijk (nota bene het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan Vitale Vakantieparken om verloedering, permanente bewoning en ondermijning tegen te gaan. Juist in de aanpak van Vitale Vakantieparken wordt er ook gekeken naar de sociale aspecten, en wordt er maatwerk toegepast. De voornemens van Mona Keijzer staan haaks op dit beleid en zijn desastreus voor de toeristische vakantieparken. Daarnaast bezorgen deze plannen de gemeenten (VNG) en Provincies ook grote problemen. Dit beleid heeft daarnaast nog meer negatieve effecten, wetende dat we nu al een tekort hebben aan toegankelijke recreatieve ruimte (onderzoek ANWB).

Zie ook: HISWA-RECRON verzet zich tegen gedoogbesluit permanente bewoning op recreatieparken

Ook weerstand vanuit gemeenten

Gemeenten zijn de overheidspartijen die het dichtst op de problematiek van de vakantieparken zitten. Zij bekijken enerzijds de vitaliteit van de recreatiesector in hun regio, maar dragen ook verantwoordelijkheid voor de eventuele woningtekorten.

In Gelderland liet een meerderheid de gemeenten al vrij snel weten dat zij zich niet gaan houden aan de aanwijzing van Mona Keijzer om handhaving van illegale permanente bewoning voorlopig stop te zetten. (zie artikel Omroep Gelderland)

Ook in Drenthe staan de bestuurders niet te springen om permanente bewoning op vakantieparken toe te staan. In Drenthe wordt gewerkt met een traject voor Vitale Vakantieparken waar zorgvuldige afwegingen worden gemaakt om de vakantieparken vitaal te houden en sociale consequenties van gedogen op een nette manier op te vangen. Met de nieuwe maatregel wordt de huidige aanpak doorkruist. Vitale Vakantieparken programmamanager Eveline Kampman legt uit aan omroep Drenthe: “Het is echt een bevoegdheid van de gemeente en willen hem daar ook laten”.

Aanpak biedt ook kansen

Willem Kraanen van adviesbureau Ginder heeft afgelopen jaren meegewerkt aan verschillende transformaties van vakantieparken en legt uit dat de maatregelen van de minister ook kansen bieden: “Je moet allereerst onderscheid maken tussen parken voor de verhuur en parken met vooral tweede woningen. Voor een deel van die laatste groep kan een transformatie ook een uitkomst bieden. In januari publiceren wij hier over een uitgebreidere analyse. Want een aanpak verdient wel de nodige nuance.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *