Gemeente wil EuroParcs Kaatsheuvel de exploitatievergunning onthouden na Bibob screening

De burgemeester van de gemeente Loon op Zand wil de exploitatievergunning van EuroParcs Kaatsheuvel niet verlenen. Het park wordt al sinds februari 2020 ‘gewoon’ geëxploiteerd door EuroParcs. EuroParcs laat weten dat zij onaangenaam verrast zijn en bekijkt de juridische vervolgstappen.

Foto door EuroParcs

Zie ook: Vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel van Oostappen Groep naar EuroParcs (oktober 2019)

Burgemeester Hanne van Aart liet een integriteitsonderzoek (Bibob Toets) uitvoeren naar de organisatie EuroParcs door het landelijk Bureau Bibob (LBB). In een brief aan de gemeenteraad deelt zij de conclusies: “Op basis van de aanvraag onderzocht het LBB het EuroParcs concern. Uit het ontvangen advies maak ik op dat het LBB op basis van haar onderzoek concludeert dat er een ernstig gevaar bestaat dat de door EuroParcs aangevraagde exploitatievergunning mede gebruikt zal worden voor het plegen van strafbare feiten. Op grond hiervan ben ik voornemens om de exploitatievergunning te weigeren. EuroParcs heeft de mogelijkheid om hierop een zienswijze in te dienen waarna ik een definitief besluit zal nemen. Op grond van de bepalingen van de APV mag EuroParcs het vakantiepark blijven exploiteren totdat de eventuele weigering van de vergunning onherroepelijk is.”

EuroParcs had de gemeente nog per brief verzocht om tot een minnelijke oplossing te komen. Het college stemt niet in met dit voorstel.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat het park niet op korte termijn gesloten gaat worden: “Het park wordt naar aanleiding van deze brief niet ‘binnenkort’ gesloten. Het bekendmaken van dit ‘voornemen tot weigeren’ is het begin van een traject dat, afhankelijk van de reacties van de exploitant, maanden tot jaren in beslag kan nemen. Tot die tijd, gedurende alle bezwaar- en beroepsprocedures, mag het park openblijven.”

Meer informatie: Resultaten collegevergadering 21 december – ga naar agendapunt 3.8

Reactie EuroParcs

Wij vroegen ook EuroParcs om een reactie op deze ontwikkeling. Daar heerst vooral verbazing over de brief van de burgemeester. Woordvoerder Ron Moerenhout: “Wij zijn compleet overvallen door dit nieuws en herkennen ons absoluut niet in de bewoording zoals gebruikt door de burgemeester. Inmiddels hebben wij het desbetreffende Bibob-rapport mogen ontvangen en onze juristen buigen zich momenteel over dit 82-pagina’s tellende rapport om tot een passende reactie naar de gemeente te kunnen komen.”

Waar de gemeente geen uitspraken wilde doen over de ernst van de ‘strafbare feiten’, geeft EuroParcs, na het inzien van het Bibob rapport, wel meer duidelijkheid. Moerenhout: “Waar gesproken wordt over ‘een ernstig gevaar dat er strafbare feiten worden gepleegd’, wordt er in het rapport niet gerefereerd aan zaken in het kader van het Wetboek van Strafrecht. Het rapport behandelt namelijk enkele bestuursrechtelijke overtredingen. Deze hebben plaatsgehad gedurende een periode van vele jaren bij werkzaamheden aan 3 parken (van in totaal 55 EuroParcs parken in Nederland). Denk daarbij aan bijvoorbeeld aan de start van grondwerkzaamheden voordat de aangevraagde vergunning binnen was. Op ieder van die overtredingen is adequate actie door EuroParcs ondernomen.”

Na eerste inventarisatie van het Bibob rapport reageert EuroParcs: “Wij hebben er alle vertrouwen in dat de zienswijze een en ander zal verduidelijken en dat de bezorgdheid bij de Burgemeester zal worden weggenomen.”

Meer informatie: EuroParcs Kaatsheuvel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *