Gemeente Amsterdam wil aantal aankomsten riviercruises in vijf jaar halveren

Wethouder Hester van Buren (PvdA) willen het aantal riviercruiseschepen in Amsterdam binnen 5 jaar halveren naar maximaal 1.150 in 2028. In 2023 telde de stad nog 2.125 aankomsten (in 2011 waren dat er nog 1.327.) Op deze schepen zaten meer dan 500.000 passagiers die de stad bezochten en in totaal zorgden voor 396.000 hotelovernachtingen. Zonder maatregelen neemt het aantal cruises verder toe.

Eerder al nam de stad de draconische maatregel om de relatief nieuwe cruiseterminal voor grotere cruiseschepen naar een locatie verder weg van de binnenstad te verplaatsen (waardoor toeristen nu met bussen naar het centrum worden vervoerd).

Argumenten; duurzaamheid en drukte beperken

De gemeente noemt als reden om deze sector aan te pakken: “Riviercruises dragen bij aan de drukte en uitstoot in de stad, met toeristen, overnachtingen, busbewegingen en bevoorradingsverkeer. We vinden het belangrijk dat Amsterdam een prettige plek blijft voor iedereen. Daar horen soms ook moeilijke keuzes bij, maar dat is nodig voor een schone, duurzame en leefbare stad.”

De keuze gaat ook de gemeente Amsterdam pijn doen. Volgens een onderzoek verliest Amsterdam zo’n 271.000 bezoekers. Dat betekent niet alleen minder drukte, maar ook minder overnachtingen, excursies, aankopen en toeristenbelasting.

Weerstand tegen de beslissing

Lang niet iedereen is blij met de beslissing. Zo zien de ondernemers in de binnenstad een zeer aantrekkelijke doelgroep verdwijnen, met een relatief hoog bestedingspatroon, die over het algemeen voor weinig overlast zorg; ‘De gedroomde toerist.’

Het Amsterdamse VVD Raadslid Stijn Nijssen snapt de beslissing ook niet:

Meer informatie: www.amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *