Gastvrijheidssector en NBTC kijken hoopvol naar het coalitie-akkoord

Voor het eerst wordt de toeristisch recreatieve sector genoemd in een regeerakkoord. Weliswaar beknopt, maar toch: “Toerisme krijgt een volwaardige plek in het economisch beleid”. Ook van de grote investeringen in de Nederlandse natuur kan de recreatiesector meeprofiteren.

Het Binnenhof in Den Haag

“Een goede eerste stap”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op het vandaag verschenen coalitieakkoord. In dat coalitieakkoord staat dat ‘toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid’. Van Wijk legt uit : “Die volwaardige plek heeft toerisme nu absoluut niet, maar heeft het wel verdiend én is keihard nodig.

Want de ondernemers uit de brede gastvrijheidssector zijn niet alleen verantwoordelijk voor 91,2 miljard aan omzet en ruim 800.000 banen, het belang van toerisme en recreatie is veel breder. Zo vergroot het de kwaliteit van leven, maakt het mensen gezonder en gelukkiger en verbindt het groepen mensen. De sector draagt bij aan het succes van andere sectoren (inkomen en werkgelegenheid toeleveranciers) en aan het vestigingsklimaat. Ondernemers scheppen banen in regio’s waar (van oudsher) minder werk is. De aanwezigheid van (zakelijke) toeristen en recreanten is essentieel voor winkels en voor openbare voorzieningen.

Door de coronacrisis heeft de samenleving – en zeker ook de gastvrijheidssector sector – economische averij opgelopen. Maar ook in sociaal en welzijnsopzicht heeft deze crisis een forse impact op de bevolking! Er is dus heel wat reparatiewerk nodig. De sector biedt aan mee te werken, maar vraagt van de Rijksoverheid een integrale beleidsaanpak en gecommitteerd partnerschap.  

Een volwaardige plek in het economische beleid moet zich wat Gastvrij Nederland betreft vertalen in een minister van Toerisme. Iemand die de tijd, aandacht en de financiële middelen heeft om met de sector te werken aan herstel van die sector.”

Volgens Van Wijk is de basis in dit coalitieakkoord gelegd, maar is concrete uitwerking nog wel nodig. “Wij zien uit naar de samenwerking met dit nieuwe kabinet”, besluit van Wijk.

Bron en meer informatie: www.gastvrij-nederland.nl

NBTC ziet plannen in lijn met eigen doelstellingen

Ook het NBTC reageert positief op de plannen in het coalitieakkoord. In de net ontvangen nieuwsbrief lezen we: “Bij de toeristische plannen wordt ingezet op spreiding van bezoekers. Een belangrijke erkenning van de sector, zeer terecht en een grote winst! In het akkoord staat letterlijk: ‘We willen een economie die werkt voor mensen.’ En dat sluit heel goed aan bij de NBTC visie in Perspectief 2030, waarin toerisme geen doel op zich is, maar een middel voor welvaart en welzijn voor alle Nederlanders.”

Meer informatie: www.nbtc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *