Gastvrij Nederland roept op: “Nooit meer lockdown”

Op 14 december besloot het kabinet om de avondlockdown (sluiting om 17.00 uur) te verlengen t/m 14 januari 2022. Diverse ondernemersorganisaties in de vrijetijdssector reageren op z’n zachts gezegd ’teleurgesteld’.

Kerstdiner 2020; afgeleverd in het vakantiehuisje i.p.v. in het restaurant

Een andere belangrijke beslissing in de persconferentie van 14-12 is het vervroegen van de kerstvakantie voor scholen met één week. Bekijk alle maatregelen op: www.rijksoverheid.nl

De rek is er uit bij ondernemers

Gastvrij Nederland, de koepel van samenwerkende brancheorganisaties in gastvrijheid doet de oproep “Nooit meer lockdown” Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland verzucht: “Zo langzamerhand zijn we het gestrompel van lockdown naar lockdown en van korte termijn beslissing naar korte termijn beslissing goed zat. Het kabinet schijnt te vergeten dat de ondernemers juist uit deze zwaar getroffen sector door hun vermogens heen zijn en inmiddels flinke schulden hebben opgebouwd.”

Gastvrij Nederland heeft er begrip voor dat het kabinet maatregelen moet nemen. Maar wij zien liever nog meer inzet op effectieve maatregelen, zoals maximaal versneld geven van boosterprik, verhogen van de vaccinatiegraad van specifieke doelgroepen en uitbreiden van de IC capaciteit. En tegelijkertijd een goede exit strategie ontwikkelen en een langer houdbare oplossing aanbieden aan getroffen ondernemers.

Van Wijk vindt het niet meer dan terecht dat het kabinet de steunpakketten verlengt, zeker nu de coronabeperkingen langer blijven gelden. Maar liever ziet hij dat al die ondernemers uit de reis-, cultuur-, evenementen, touringcar- en rondvaartbranche, uit de horeca en recreatiesector en de dagattracties en uit de beurzen en congressector doen waar ze goed in zijn: ondernemen zodat gasten en bezoekers kunnen ontspannen, recreëren op land en op het water, uit eten gaan, kamperen, sporten, elkaar ontmoeten, cultuur snuiven, reizen in binnen- en buitenland, congresseren en evenementen bijwonen.

Bittere pil voor de horecasector

Koninklijke Horeca Nederland noemt de verlenging van de avondlockdown ‘een bittere pil voor horecaondernemers’.: “De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners of weekendjes weg. Nu de avondlockdown is verlengd, valt dit voor het tweede jaar op rij allemaal weg. Feesten en (catering)partijen zijn volop geannuleerd tot ver in Q1, restaurants kunnen geen diner op locatie aanbieden en ook de hotellerie heeft het enorm zwaar. Na de persconferentie van eind november nam het aantal annuleringen rap toe en zijn er nog nauwelijks reserveringen. Nu er na 17.00 uur niets meer te doen is en alleen dineren op de kamer overblijft, is de sjeu er – ondanks de creativiteit van heel veel ondernemers – voor veel gasten vanaf.”

Meer informatie: www.khn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *