Deze zomer kunnen families met kinderen een geurtocht maken door de permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum in het Belgische Tongeren. Zij geven daarmee invulling aan het jaarthema (ruiken) van cultuurorganisatie Publiq.
De geurexpeditie heeft onderweg diverse speelse opdrachten. Om ze tot een goed einde te brengen moeten de deelnemers hun neus gebruiken. Het is een verrassende manier om de wereld van het verre verleden te leren kennen. Bovendien nodigt het programma de kinderen uit tot het leggen van boeiende linken met onze maatschappij vandaag.
Met deze educatieve geurtocht neemt het museum deel aan de zoektochten ‘Schatten van Vlieg’ (de culturele en educatieve invulling van Publiq) De deelnemers bezoeken de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. Ze houden halt bij een vijftiental fascinerende voorwerpen die het museum selecteerde: van tienduizend jaar oude kookstenen en een vuurstenen bijl uit de tijd van de eerste nederzettingen van boeren tot een Romeins olielampje en parfumflesje.
Wat ze gemeen hebben? Ze leiden ons allemaal naar de geuren uit lang vervlogen tijden. Aan bod komen o.a.: de geur in een prehistorische tent, de geur van vers gehakt hout en graanpap, de geur die vrijkomt bij het branden van wierook of fijnstampen van kruiden.
Centraal staat de vraag: wat deden de mensen ooit met al die dingen? Hoe belangrijk waren ze in het dagelijkse leven? En welke voorwerpen gebruiken we vandaag om water aan de kook te brengen, bossen te rooien of sfeer te brengen in huis? Kortom: hoe verschilt onze leefwereld met die van de neanderthalers, Kelten en Romeinen?
De geurtocht is er de hele zomervakantie lang, van 1 juli tot en met 31 augustus.
Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Ook geschikt voor jongere deelnemers, mits
begeleiding. Het museum verwacht meer dan 2000 kinderen, zowel uit Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Reserveren is daarom aanbevolen.
Totstandkoming
Jasper Feught van de gemeente Tongeren legt ons uit hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen: “De tocht is ontwikkeld door een medewerker publieksbemiddeling van het museum. Tijdens de tour stoppen de kinderen op 9 plekken in de permanente tentoonstelling. We kozen ervoor om de geuren daar telkens te linken aan een modern object. Dat moderne object is de tegenhanger van een object uit het verre verleden. Bv. een waterkoker vs. prehistorische kookstenen. Het gaat dus om moderne geuren. Het correct reconstrueren van geuren uit het verleden is niet evident en soms ook onmogelijk omdat we niet weten hoe het exact rook. Voor de geuren hebben we gewerkt met verschillende materialen: natuurlijke materialen zoals gemalen koffie, kruiden, maar ook met synthetische geuren in de vorm van oliën. Hiervoor werkten we samen met het bedrijf Scents: https://scents.be/. De geuren zijn ‘verstopt’ in geurdozen, houten kistjes. Onder een valse bodem zit vervolgens bv. gemalen koffie of een geursteen met enkele druppels van de synthetische olie.”
Meer informatie: www.galloromeinsmuseum.be