Gaat de gemeente Amsterdam de herstellende hotelsector meteen weer beperken?

Als de snelle groei van het toerisme in Amsterdam door blijft gaan, bereikt de hoofdstad nog dit jaar 18 miljoen toeristische overnachtingen. Dit betekent dat de onlangs aangenomen verordening in werking treedt en het gemeentebestuur maatregelen neemt om het aantal overnachtingen te beperken.

  • Deze gunstige ontwikkeling betekent dat de onlangs aangenomen verordening in werking treedt en het gemeentebestuur wordt gedwongen de toerismebelasting te verhogen om het aantal overnachtingen te beperken en de overlast tegen te gaan
  • Volgens ABN AMRO heeft deze ingreep een averechts effect. De kans is namelijk groot dat de zakentoerist naar andere steden uitwijkt, maar de overlastgevende feesttoerist via andere wegen blijft komen
  • ABN AMRO doet in het rapport aanbevelingen om de drukte in Amsterdam tegen te gaan. Een rode draad hierin is het zoveel mogelijk spreiden van toeristen.

Omgeving van Amsterdam profiteert mee

Hoewel Amsterdam door extra regels en handhaving een ontmoedigingsbeleid voert, neemt bijvoorbeeld het aantal particulier verhuurde vakantiewoningen in de rest van Nederland sterk toe. Zo had Amsterdam in 2019 8 procent minder Airbnb-overnachtingen dan in 2016, terwijl het aantal Airbnb’s buiten Amsterdam die ‘Amsterdam’ in hun naam voeren in dezelfde periode met 250 procent toenam naar 3.349, zo blijkt uit een analyse die de Universiteit Utrecht deed op verzoek van ABN AMRO. Dit zijn dus onmiskenbaar kamerverhuurders die toeristen trekken die voor Amsterdam komen.

Bovendien is het aantal hotelkamers in het gebied Haarlem, Zaanstad en Groot-Amsterdam in de afgelopen vijf jaar toegenomen met 40 procent, van 41.385 kamers naar 58.108 kamers. Dat is aanmerkelijk meer dan de 30 procent toename van het aantal hotelkamers in de stad Amsterdam zelf. Inmiddels hebben veel hotels in omliggende gemeenten ‘Amsterdam’ in hun naam. Enkele voorbeelden zijn: Inntel Hotels Amsterdam Zaandam, Zaan Hotel Amsterdam Zaandam, easyHotel Amsterdam Zaandam (Zaandam), Amsterdam Beach Hotel (Zandvoort), NH Amsterdam Schiphol Hotel, Bastion Hotel Amsterdam Airport en Corendon Village Hotel Amsterdam (Hoofddorp), Cityden The Garden Amsterdam South, Radisson Hotel & Suites Amsterdam South (Amstelveen) en Leonardo Hotel Vinkeveen-Amsterdam.

De dagtoerist

Om de stroom vanuit omliggende regio’s te beperken zou ook belasting kunnen worden geheven op het dagtoerisme. Daarmee kan een verschuiving worden gerealiseerd van verblijfsbezoekers naar bezoekers die deelnemen aan activiteiten, evenementen en vermakelijkheden en daarmee bijdragen aan drukte en overlast in de stad.

Dat hoeft niet te leiden tot minder toeristische inkomsten, waar de stad relatief afhankelijk van is. Uit onderzoek in mei van dit jaar voor het Data Development Lab blijkt dat toeristen bereid zijn om juist meer te betalen als ze daarmee zeker zijn van een ontspannen bezoek.

Het verbod op coffeeshopbezoek aan niet-ingezetenen heeft eenzelfde effect op het terugdringen van de stroom aan toeristen, en dan met name de feesttoerist. Zodra dit doorgang vindt, zal een deel van de toeristen die nu nog speciaal naar Amsterdam komen om te blowen, thuisblijven. Volgens de gemeente Amsterdam komt 21 procent van alle toeristen op de wallen vanwege een bezoek aan de coffeeshop. Liefst 11 procent zegt niet meer te komen als zij daar geen gebruik meer van mogen maken. Zou er entree worden geheven op de Wallen zelf, wat bijvoorbeeld in delen van Venetië wordt gedaan, dan zegt 32 procent niet meer te komen.

Samen aanpakken

De sterke groei van het toerisme in de stad is een te groot probleem om door de gemeente alleen aan te pakken. Zij heeft de toeristensector nodig om een breed draagvlak te creëren bij de mensen die de bezoekers ontvangen.

Bron en meer informatie: www.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *