Forse stijging overnachtingen in Overijssel in 2021

In 2021 waren er ruim 7.7 miljoen toeristische overnachtingen in Overijssel. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2020. Gemiddeld in Nederland was deze stijging 19%. Overijssel doet het dus heel goed. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van CBS, bewerkt in de Regiomonitor Overijssel van MarketingOost.

Vakantiepark Stoetenslagh (Capfun)

De toename van 1.7 miljoen overnachtingen in Overijssel is voor het overgrote deel te danken aan de binnenlandse gast. Shelly van Winden, adviseur Strategie en Onderzoek van MarketingOost constateert: “Ook in dit tweede Coronajaar bleven veel mensen in Nederland en daarbij wisten ze Overijssel goed te vinden”. Overijssel is na Zeeland de provincie met de grootste groei.”

Hoewel het aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen een klein plusje (4%) liet zien ten opzichte van 2020, is dit met in totaal ongeveer 500 duizend overnachtingen minder dan de helft van het aantal dat Overijssel in 2019 mocht verwelkomen. Van de buitenlandse gasten kwam de meerderheid uit Duitsland.  

Alle accommodatie typen laten een stijging ten opzichte van 2020 zien. Kampeer- en huisjesterreinen wisten zelfs meer overnachtingen dan in 2019 te noteren. Hotels en groepsaccommodaties hadden het nog lastig en zijn nog niet terug op het niveau van voor de crisis.

Minder buitenlandse gasten

Op landelijk niveau hebben 6,3 miljoen buitenlandse toeristen afgelopen jaar in Nederland overnacht, bijvoorbeeld in een hotel of op een camping. Dat is nóg minder dan in het eerste coronajaar, toen ook al sprake was van een daling.

Voor de toerismesector is het sowieso van belang dat de buitenlandse toerist Nederland snel weer weet te vinden. Buitenlanders geven op vakantie in Nederland vaak meer uit dan de binnenlandse toerist.

Meer informatie: KennisplatformOost.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *