Forse groei in verkoop nieuwe caravans en campers

Aan de vooravond van de 59e Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht blijkt dat in de eerste 3 kwartalen van dit jaar 7 procent meer nieuwe caravans en bijna 12,5 procent meer nieuwe kampeerauto’s zijn verkocht dan in dezelfde periode in 2023. Volgens brancheorganisaties Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en BOVAG werden in de rest van Europa eveneens meer campers verkocht, maar is Nederland het enige land waar ook de afzet van nieuwe caravans significant stijgt.

Stand van ACSI

Opvallend:

  • i.t.t. de rest van Europa stijgt in Nederland de verkoop van nieuwe caravans wél
  • Caravan-Revival: de jarenlange daling in het totale aantal caravans is sinds corona een halt toegeroepen; nu stijgt het aantal caravans zelfs weer
  • dit jaar wordt de 200.000e camper in Nederland geregistreerd, verkoopgroei is in lijn met andere EU-landen
  • op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs presenteert Easy Caravanning zich als tweede Nederlandse caravanfabrikant, naast Kip
  • steeds meer fabrikanten richten zich op kampeeroplossingen voor elektrische en compacte auto’s: daktenten, vouwwagens, lichtgewicht caravans etc.

“Hoewel campers alsmaar populairder worden en we daarvan binnenkort het 200.000e exemplaar in Nederland gaan registreren, zijn wij van oudsher bij uitstek een caravanland”, aldus KCI-voorzitter Leo Diepemaat. “Jarenlang daalde het aantal caravans echter geleidelijk, maar tijdens de coronaperiode kwam die terugloop tot een halt. Sindsdien zien we het totale aantal caravans juist weer stijgen, tot nu ruim 420.000 stuks. De caravan is in Nederland bezig aan een revival.”

Steeds meer jongeren

Tot en met september werden er dit jaar 6.106 nieuwe caravans afgeleverd, tegen 5.707 in de eerste 3 kwartalen van 2023. De registraties van nieuwe campers stegen van 2.191 een jaar geleden tot 1.949 in de periode januari tot en met september 2024. Uit de Europese cijfers van het eerste halfjaar blijkt -in lijn met de Nederlandse markt- een toename van 9,4 procent in de verkoop van kampeerauto’s, maar een daling van 5,8 procent qua nieuwe caravans. Per saldo werden er in Europa tot en met juni 4,9 procent méér nieuwe kampeermiddelen geregistreerd. Rolf Reinders, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven: “Voor corona werden oudere caravans per definitie afgedankt en geëxporteerd. Inmiddels is de interesse in kamperen zo groot dat caravans in alle soorten en maten voorzien in de behoefte van een keur aan doelgroepen. Zo zien we steeds meer jonge stellen en gezinnen die er met de caravan op uit trekken.”

Kampeer en Caravan Jaarbeurs

Duurzaamheid, technologie en innovatie staan hoog in het vaandel tijdens de 59e Kampeer en Caravan Jaarbeurs, van woensdag 2 tot en met zondag 6 oktober. Op de beursvloer wordt een keur aan primeurs en innovaties gepresenteerd, ook met het oog op de opkomst van elektrisch rijden. Exemplarisch is de onthulling van de compacte, lichte en gestroomlijnde ‘GetAway’, waarmee Easy Caravanning zich in Utrecht als tweede Nederlandse caravanfabrikant presenteert. Op de eerste beursdag vindt bovendien het Duurzaamheidscongres plaats, waar onder meer in drie categorieën de Duurzame KampeerAwards worden uitgereikt. Tijdens dit congres presenteert de ANWB bovendien de resultaten van het onderzoek naar duurzaamheidskeuzes van kampeerders.

Bron en meer informatie: www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *