Floraliën trekt 75.000 bezoekers

Van 9 tot 18 mei vonden in de Brabanthallen in Den Bosch de Floraliën plaats. Dit is de grootste bloemen- en planten expo ter wereld. Het was voor de eerste keer dat deze beurs in Nederland gehouden werd. Andere steden waar de beurs eerder werd georganiseerd, zijn Gent, Genua, Nantes en Valencia. De oorsprong ligt in het Belgische Gent, waar dit evenement al 200 jaar plaatsvindt. Over vijf jaar is de volgende Floraliën weer in Nederland.

floralien_nederland_digitaal_logoDe beurs had een oppervlakte van 40.000 m2. Langs een route van 3 kilometer werd je langs 250 exposanten en 100.000 planten uit alle werelddelen geleid. Landschapsarchitect Niek Roozen was de arrangeur van de expo. De beurs was opgedeeld in vijf thema’s: Internationale bloemenpracht, Green City, Interieur, showtuinen en een indoor stadspark.

Internationale uitstraling
Een internationale jury riep Veluwe Plant B.V. met een rapportcijfer van 9,3 uit tot de beste Nederlandse exposant. De beste buitenlandse exposant was FLORALIËN Gent/ KLMP, met een rapportcijfer van maar liefst een 10.
Er werd door de bezoekers enorm veel inspiratie op gedaan. Met verrassende mogelijkheden. Naast kijken konden de bezoekers ook deelnemen aan diverse workshops en proeverijen. Alle zintuigen werden hierdoor geprikkeld en zorgden voor een maximale beleving. Er waren veel opvallende onderdelen, zoals dieren gemaakt van vetkruid, sierlijk gedekte tafels of het originele WK gras. Ook het Nederlands Kampioenschap Bloemsierkunst werd er gehouden. Joop Braakhekke gaf nog kook-, proef- en smaakles om gezond voedselgedrag bij kinderen te stimuleren. De politiek gebruikte de Floraliën graag als decor. Minister President Mark Rutte lanceerde er de Europese verkiezingscampagne voor de VVD.

Indoor stadspark
De eerste editie heeft met 75.000 bezoekers minder mensen getrokken dan waar vooraf op gehoopt was. De ambitie lag op cijfers boven de 100.000 mensen. Maar de bezoekers waardeerden de expo enorm en dit resulteerde in veel positieve reacties. Het indoor stadspark werd zelfs met een 10 beoordeeld.

Er is een hoogwaardig visitekaartje afgegeven van de bloemen- en plantensector. Naast de Floriade en de Keukenhof heeft Nederland er een volwaardige nieuwe groene attractie bij. Bij de volgende editie over 5 jaar biedt het weer enorm veel kansen voor de recreatiesector. Bijvoorbeeld door arrangementen aan te bieden of dagtochten te organiseren. Maar ook om inspiratie op te doen wat er mogelijk is met bloemen en planten.

Meer informatie: www.floralien.nl

Met dank aan de groenspecialisten van Loohorst Landscaping voor dit verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *