Familie Vos draagt aandelen EuroParcs over aan investeringsmaatschappij Waterland

Wouter Vos heeft besloten per 1 november 2024 terug te treden als CEO van EuroParcs. Ook de aandelen van de familie Vos (38%) worden overgedragen aan grootaandeelhouder Waterland. De gebroeders Vos hebben zo’n 20 jaar met veel toewijding leidinggegeven aan EuroParcs. De zeven vakantieparken die ze van hun vader overnamen hebben ze uitgebouwd tot een indrukwekkend Europees toeristisch bedrijf met 60 vakantieparken.

Wouter (l) en Wim (r) Vos

Twee jaar geleden trok Wim Vos zich al terug uit de dagelijkse leiding en nu vindt Wouter Vos het een natuurlijk moment om het stokje over te dragen. Wouter zal worden opgevolgd door bestuurslid Andries Bruil.

In april van dit jaar presenteerde EuroParcs een aangescherpte toekomstvisie, ‘Horizon 2028’. Met dit strategisch meerjarenplan zet EuroParcs concrete stappen waarmee wordt ingespeeld op de recent veranderende klantbehoeften. Hierbij staat de verschuiving van parkontwikkeling naar toerisme centraal. Wat onveranderd blijft zijn de belangrijkste speerpunten van EuroParcs, eigenaren tevredenheid en gastenbeleving. EuroParcs heeft de afgelopen jaren veel aandacht geschonken aan het opbouwen van haar internationale merknaam. Het bedrijf kent hierdoor een sterke groei in toeristische verhuur. Er zal in de komende jaren minder focus zijn op het ontwikkelen van nieuwe vakantieparken. Dit markeert een nieuwe fase voor EuroParcs.

Drie EuroParcs vakantieparken, Aan de Maas, de Wiltzangh en de Wiedense Meren, passen in mindere mate binnen de plannen van ‘Horizon 2028’. Deze parken hebben nog veel potentie en zullen de komende jaren onder leiding van Wouter Vos verder ontwikkeld worden waarbij eigenaren tevredenheid en gastenbeleving zeker centraal zullen staan. Deze drie parken zullen volledig in bezit komen van de familie Vos. Door deze nieuwe opzet wordt de familie Vos een branchegenoot van EuroParcs. Om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, is ervoor gekozen om de aandelen van de familie te verkopen aan Waterland. Voor eigenaren en huurders van de parken van EuroParcs verandert er door deze aandelenoverdracht helemaal niets. Vanzelfsprekend zullen alle overeenkomsten gerelateerd aan de drie parken volledig nagekomen worden door de familie Vos.

Wouter Vos, aftredend CEO/aandeelhouder EuroParcs: “Wat hebben we een fantastische reis meegemaakt om van EuroParcs een gevestigde naam te maken. Het valt me zwaar om nu een stap terug te doen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit het juiste moment is. Ik draag met vertrouwen de verantwoordelijkheid over aan het nieuwe team. Mijn dank gaat uit naar al onze klanten, eigenaren en huurders van de chalets, de 1200 betrokken medewerkers van EuroParcs, en de mensen van Waterland. Mijn opgedane ervaringen zal ik zeker toepassen op onze drie parken en toekomstige parken.”

Andries Bruil, directeur en opvolgend CEO: “Ik heb sinds 2020 op een zeer prettige manier samen kunnen werken met Wouter Vos aan de groei van EuroParcs, zowel in Nederland als internationaal. Namens mijzelf en EuroParcs danken we hem voor zijn inzet aan deze reis. Met veel energie en passie staan we met het hele EuroParcs team achter Horizon 2028”

Rinaldo Rosendaal, Partner Waterland: “In de afgelopen vijf jaar is EuroParcs sterk gegroeid tot een toonaangevende, internationale beheerder van vakantieparken. Een ambitie die Wouter Vos en Waterland gedeeld hebben. Wij willen Wouter danken voor zijn onuitputtelijke inzet deze jaren. Wij wensen Wouter alle succes met zijn volgende stappen. Wij hebben het volle vertrouwen in Andries en zijn team bij EuroParcs om de ambitie om de best mogelijke vakantie-ervaring voor gasten en eigenaren te realiseren.”

Meer informatie: www.europarcs.nl

U kunt onder dit artikel reageren. Maar houd u zich daarbij wel aan enkele basisregels:

  • Geef een inhoudelijke reactie met informatie die wat toevoegt aan dit artikel
  • Geen scheldpartijen of grof taalgebruik
  • Vul uw eigen mailadres en naam in. Mailadres is niet zichtbaar voor anderen, maar zorgt er voor dat de redactie de identiteit kan checken van degene die de reactie geeft. Als de verzender van de bijdrage niet kan worden achterhaald, verwijderen wij de reactie.

39 reacties

    1. Zeer slechte ervaringen met Europarcs, geen aanrader om mee: ” in zee” te gaan!! Hebben meer mensen hier ervaring mee? Hoe nu verder voor de eigenaars?

  1. Zijn inderdaad oplichters. Iedereen die het nieuws een beetje gevolgd heeft weet waarom.
    Denk dat deze heren het zinkende schip verlaten.

  2. Laat wiltzangh zoals het is. We komen daar juist voor de rust. Hoef geen eettent of winkel of een heel speelparadijs, wat dan ook op dat park. Zit allemaal al in de buurt. Het is nu prima wat het is.

      1. Allemaal oplichters!

        Bij aankoop huisje ( veredelde stacaravan) betaal je 25% teveel. Ze rekenen dat er bovenop.

        Dat is je “gegarandeerde “ opbrengst van 5% voor 5 jaar.

        Trouwens, doen alle anderen ook!

        1. Tja, een stacaravan – sorry een chalet – voor tonnen kopen – hutjemutje naast elkaar staan – en die na ca 20 jaar nihil-waarde hebben, is uiterst naïef.

    1. En ik gok dat betaling door Waterland aan Fam Vos niet in cash is gegaan (liquide middelen zijn m.i. zeer schaars bij Europarcs) maar in de vormvan onroerend goed maw 3 nog te ontwikkelen parken.

  3. Ik ben het ook helemaal niet met hun systeem eens. Bij aankoop geweldig goed, prachtig, rendabel, onderscheidend, enz. Enz. Na 5 jaar totaal de andere kant op!!!, maar totaal negatiever!! Laat ik mij over de rest mijn mond maar dichthouden. Ik heb er weinig goede ervaring mee! Wat een onderscheidend en mooi, echt trouw familie bedrijf was (is) het!!
    Ze zullen de enorme zakken wel goed gevuld hebben nu! Trekzakken

  4. Het zijn gewoon grote oplichters ze beloven van alles maar ze doen niks kijk maar naar Biesbosch het is gewoon aan verslons en ik denk tot misschien ook op andere plek is er is geen winkel zwembad is niet schoon je heb geen gezellige eten tent onderhoud is slecht van huisjes en tuinen

  5. Ik ken Andries Bruil als hard en eerlijk.
    Een man een man een woord een woord.
    Ik denk dat Europarcs met hem aan het roer uit de misère kan komen en daarbij recht kan doen aan eigenaren, recreanten en medewerkers.
    Er is nog een hoop werk te verzetten….. nu aan de slag .

  6. Deze club heeft maar EEN doel namelijk chalet eigenaars zoveel mogelijk als pin automaten te gebruiken. Voorts waar mogelijk het park ondernemers risico af te wentelen op de chalet eigenaars.

  7. Ken de Vosjes alleen als verkopers van chalets op hun parken, maar wat een ongelofelijke kwallen en liegende lui waren dat zeg. Met een heel aantal eigenaren deelden we dezelfde mening dat er bedrogen en gelogen werd, gouden bergen beloofd. Gratis airco’s, hekwerk etc beloofd waar niets van waarkwam. Gelukkig alles ontbonden nu.

  8. Met Andries Bruil verder. Dat belooft niet veel goeds. Dat is overigens de oud Droomparken directeur. Hij speelde verdeel en heers onder het personeel. Die zal dan wel als volgende verdwijnen, want daar kan Waterland toch niet zijn toekomst mee opbouwen mag ik hopen.

    1. Koop geen huis op een Europarcs Park en zeker niet een huis dat Europarcs zelf aanbiedt. Met hun nieuwe kontracten van een dik 30 pagina’s met de daarbij behorende eigenaarsmodellen van x pagina’s en de weer daarbij behorende bijlagen, vol boeteclausules, wordt je volledig aan hun policy (lees grillen) overgeleverd. Je bent wel volledig ontzorgd, want je hoeft alleen je portomonnaie maar open te zetten en zij nemen er wel uit wat ze vinden dat hun toekomt.

    2. Als ze zich dan ook weer eens op hun core business zouden gaan richten, te weten het aanbieden van accommodatie aan vakantiegangers, ipv zich enkel/vooral als projectontwikkelaar en makelaar te gedragen dan kan het een win worden. Echter, die win zal ik niet zo snel zien gebeuren om eerlijk te zijn.

      Hiernaast is de manier van werken en houding ten opzichte van de eigenaren van de vakantiewoningen iets wat dratisch moet verbeteren.
      Ze zijn de afgelopen jaren vooral bezig geweest met veranderingen te forceren die in het (financiele) voordeel zijn van EuroParcs zelf en vergeten dat het een wisselwerking moet zijn met de eigenaren van de woningen. De partijen zijn van elkaar afhankelijk dus er moet een balans zijn ten aanzien van de belangen, die van EuroParcs alleen kunnen niet zwaarder wegen om de parken succesvol te laten draaien.

  9. Laten we hopen dat de nieuwe inmiddels
    Volledig eigenaar
    Het opnieuw gaan bekijken
    Waar de problemen precies zitten
    Van bepaalde parken
    Zo dat ze met een frisse start de bestaande
    Parken volledig afwerken
    Laten we eerlijk zijn de parken zijn
    Wel sprookjes mooi aangelegd
    Positieve denkwijze gaat meer brengen

  10. Witteboordencriminaliteit, schijnheilig bij Harry Mens , prima rendement, ooit in Otterloo begon het imperium, vaak in dikke auto’s die in Nederland nog niet uit waren reden hun te pochen, het zijn gewoon kampiaanen uit Apeldoorn , auto’s werden regelmatig in de fik gestoken. Wat raar nu weer een Bentley , dan weer een McLaren enz enz . Als je met ze praat kijken ze je nooit in de ogen . Naar volk ( achter de schermen hebben ze alle touwtjes nog in handen ) nu weer een project in het buitenland ) . Info komt van een medewerker(ster) die er boven op zit In Apeldoorn. Grts Jetset

    1. Ik denk dat de Fam Vos feestelijk heeft bedankt voor het bijstorten van enkele miljoenen euro’s om het bedrijf te ‘herfinancieren’ om het te redden van de ondergang (200 milj euro leningen). Waterland heeft dus geen keuze anders dan te gaan voor 100% eigenaarschap want anders gaat hun investering direct door het putje. Een investering die bestaat uit een aantal parken die nota bene buitendijks zijn gebouwd (hoe verzin je dit – wateroverlast Uitdam, Hindelopen), kijk eens naar het onderhoud, recente rechterlijke uitspraak (ja/nee bezit chalet), gedonder met Roompot-reserveringssysteem (miljoenen schade), gedoe met gemeenten (o.a. dwangsom in Hindelopen), veel arbeidsmigranten op de parken…m.i.een hele giftige cocktail voor een investeringsmaatschappij. Tja, ff niet goed opgelet op de burelen van Waterland lijkt mij. Tip voor een volgende keer: Investeren? Prima, maar stap in de auto rij langs de locaties, spreek met medewerkers, spreek met klanten, check verkoper op integriteit, etc en controleer dan de boeken want dan kunt je ‘achter’ en ‘voorbij’ de cijfers kijken en vergeet de mooie praatjes van de verkopers.

      1. Europarcs was alleen bezig met snel geld maken van verkoop chalets. Rest (exploitatie parken) was bijzaak ook na overname door Waterland. Nu de verkoop van chalets enorm is ingezakt wordt exploitatie ineens belangrijk, maar daar lag de focus totaal niet op.
        Waterland had een beter vooronderzoek moeten doen, de investeringen verdienen ze nooit meer terug.

  11. Sit soort constructies is gewoon gefinancierde bedrijfsvoering. De “eigenaren” van de woningen betalen zodat de parkeigenaar zonder risico de vaste kosten eruit haalt en als bonus een deel van de verhuur opbrengsten. En doen ook nog het onderhoud en periodieke “update” van de inventaris.
    En als ze willen, gooien ze je van het park af en geven je een appel en ei voor je woning. NEWS FLASH: DAT WEET JE VAN TE VOREN

  12. Per saldo is het overal nu paniek door de keten vorming, dan wel roompottisering. Laten we niet vergeten dat het Roompot was die de modus operandi in de markt heeft gebracht die Europarcs nog steeds hanteert. Eind jaren 90 en 00 waren het de pensioenfondsen die de groei stimuleerden, nu de private equity partijen zoals bij Europarcs, Dormio en Roompot/Landal. De portfolio van Roompot/Landal is te groot en zal op langere termijn niet de dekkingsgraden halen omdat er altijd parken ondersneeuwen in dat geheel. Verder heeft Dormio met haar Summio label veel problemen omdat 30 verpauperde parken van Roompot inzitten. De eigenaren zijn daar gigantisch teruggevallen in resultaat. De krimp is ingezet en de eerste afvaller is Oostappen. Europarcs de volgende? Dormio? Landal? Oostappen De DSB van de recreatie zeg maar. De rest zal moeten inkrimpen, consolideren enzovoorts. Het is niet voor niets dat alle partijen weinig nieuwe projecten presenteren (ja parkjes met 30 woningen ofzo maar geen echte). Kortom men heeft in de brede branche verdiend. Overal liepen er verkopers rond met mooie praatjes en worden woningen niet geheel goed opgeleverd, dat is bij al deze organisaties zo. Zo lang maar het rendement goed blijft dan hoor je niemand. Nu komen de jaren van zo rond 2008, wie flexibel is zal blijven bestaand. Niet willen buigen naar de consument is barsten. Mooie zaak is dat er ruimte komt voor kleinschalige recreatie en kwaliteit. Dat maakt onderscheid in deze keten massa!

  13. Het overnemen van campings en hervormen naat vakantiepark is een lucratieve bezigheid. Campeerders moeten bimnen een jaar hun jarenlangre investering verlaten. Er moet plaats gemaakt worden voor de investeerders die meestal boven dan 100.000 een huisje neerzetten. Tevens wordt een mooi rendament beloofd. De groep Nederlanders die dit niet kunmen betalen moeten verdwijnen van de camping.
    Het wordt tijd dat de landelijke politiek de rechten van bestaande campeerders vergroot er is veel onrecht en verdriet bij campeerders die binnen een jaar moeten verdwijnen.

  14. De recencies spreken voor zich, echter is het grootste gros van de eigenaren wel tevreden met hun 2e huis en behalen een goed rendement. Als eigenaar van je woning kun je zelf ook bijdragen aan een hogere verhuur omzet, vaak wordt dit ook verteld door de verkoper door een eigen website of socialmedia te gebruiken voor het promoten van je eigen woning. De parken zijn vaak schitterend aangelegd en niet iedere eigenaar kun je tevreden maken, wat je ook doet of waar je ook maar probeert een oplossing te vinden. Ik denk met het aanstellen van de heer Andries Bruil dat er een stap gemaakt is in de juiste richting. Dat er klachten zijn dat geloof ik direct, dat ze allemaal in een kort stadium allemaal zijn opgelost, Nee dat geloof ik ook niet. Dat ze alles op alles gaan zetten om het bedrijf een andere wending te geven, ja daar geloof ik wel in. Als eigenaar van een vakantiewoning op Europarcs moet ik zeggen dat als je de kerk in het midden laat staan, dat het bedrijf oplosssingsgericht wil meewerken aan een prettige samenwerking. Laten we niet te negatief zijn en hopen dat het bedrijf weer de juiste koers gaat varen. Ik wens de heer Andries Bruil veel succes. Mvg, Bob

    1. Tja, neem het park Kaatsheuvel Werkzaamheden uitbreiding en voorzieningen stil gelegd ivm achterblijven betalingen leveranciers. Zelfs zwembad nu gesloten tot eind 2025 in verband geen enkel bedrijf hier zijn vingers aan wil branden voor onderhoud en reparatie. Ongetwijfeld zien nu gasten af van verblijf komend jaar met gevolg tegenvallende inkomsten voor de eigenaars van de (te dure ) chalets. Voel je je toch belazerd

    2. Wat zijn mensen negatief. In een groot bedrijf loopt niet alles even soepel. Dat Europarcs zich nu gaat richten op de bestaande parken is zeker beter voor het bedrijf. Ik heb veel mensen gesproken die heel blij zijn met hun stekkie op Europarcs. Ik vind de parken zelf prachtig. Kijk ook eens naar wat er wel goed gaat, een mooi park waar mensen tot rust kunnen komen en genieten van hun welverdiende vakantie!

    3. Wij hebben in 2021 een vakantiewoning (inclusief de grond) gekocht op EuroParcs Bad Hoophuizen. Dit is een voormalig Droomparken park. We hebben een mooie plek en we zijn er blij mee. De verhuur viel in 2021 tegen, maar daarna hebben we veel zelf aangebracht via Airbnb. Vooral Duitse vakantiegangers en bedrijven weten ons zo te vinden. De jaarlijkse kosten voor het park, tuinonderhoud, energie, e.d. zijn hoog, maar gelukkig zijn de opbrengsten hoger.

  15. Het is niet voor niets dat de Rabobank is gestopt met financieren van die luchtballon. John van den Heuvel heeft het allemaal uit de doeken gedaan. Witwassen, schijnconstructies, oplichting. Niets was de heren vreemd. Benieuwd of Justitie nog op bezoek komt.

  16. Even wat tegengeluid, de klagers hier zijn waarschijnlijk diegenen die met een flinke lening of geld dat ze eigenlijk niet konden missen een beleggingsobject hebben gekocht, op gehuurde grond, en nu steen en been klagen omdat de gratis gouden bergen die ze voor ogen hadden, geen realiteit zijn geworden, en ze toch iemand de schuld moeten geven van hun misere. News flash: je hebt je niet goed ingelezen!

    Als je er in zit met eigen geld, (wat de bedoeling is van investeren) heb je op elk park van Europarcs gewoon een prachtige woning met een heel mooi rendement, en dan is er ook niks te klagen.

    Ik ben blij met Europarcs, en ook met deze overname.

  17. @Peter van Mil

    Je weet wel dat Droomparken van Hoevert Vos was …..

    Juist ja. Ook een ‘Vos’. Diezelfde familie Vos om precies te zijn. De oom van de jongens die dus tot afgelopen week eigenaren waren van Europarcs

  18. Ik ben normaliter niet van het leveren van commentaar op publieke websites, maar ik zie ook dat de notoire klagers hier de overhand lijken te hebben, en dat geeft een heel verkeerd beeld. Jammer dat FD en andere kranten zelfs aan de haal gaan met het commentaar hier. Dat getuigt van hele slechte journalistiek!

    Het gros van de eigenaren van een chalet bij Europarcs is gewoon heel erg tevreden met hun vakantiehuis, en wisten heel goed waar ze aan begonnen toen ze hun geld investeerden. Europarcs is flink gegroeid in de afgelopen jaren, en het is logisch dat er dan af en toe wat opstartproblemen optreden en dat de aandacht misschien wat was verdeeld, wat verwacht je dan in een snel groeiende organisatie? Geen enkele reden om oud zeer op te rakelen en de familie Vos oplichters te noemen. Leest u mee , Telegraaf en FD?

    1. @Welmoed, kan mijn niet voorstellen dat er zoveel tevreden eigenaren zijn…loop eens over het park Uitdam. Ik vind het werkelijk een grote treurnis en droefenis. Inkomend geld was, is en blijft het motto van de de voormalige eigenaren.

  19. Ik kan mij herinneren, dat er “barters” werden ingevoerd. Dat is: ruilhandel met diensten. Door dingen te doen, “verdiende” je barters en daar kon je mee ” betalen”.

  20. Wij verhuren ons huis op europarcs Hommelheide niet meer en gebruiken het regelmatig zelf. We hebben 6 slaapkamers, eigen grond, vrienden en familie nemen we regelmatig mee, het park is schitterend en bij ons gedeelte geen plastic chalets e.d.. alsof we in een villawijk wonen. Maar met europarcs willen wij niets te maken hebben. Met de familie Vos niet, en met de nieuwe directie ook niet. De park kosten zijn hoog, maar daardoor verdwijnt ook de ellende.

  21. De overname moet eerst maar goed blijken. Zelf een chalet op europarcs reestervallei en heel blij mee, gekocht met eigen geld en eigen grond. Hypotheek krijg je hier niet voor. We wachten af of het rendement net zo goed is of beter wordt.

  22. We hebben interesse voor het kopen van een vakantiewoning dat in beheer blijft bij familie Vos (DVG). Echter, we hebben wel twijfels, dit vanwege het rendement dat voor 5 jaar op 7% wordt gezet. Dat lijkt te mooi om waar te zijn. De vakantiewoningen kosten incluis eigen grond rond de EUR 200.000.
    Dat is nogal, we zijn met name benieuwd hoe het eruit ziet na 5 jaar. Heeft iemand ervaring met het verleningsvoorstel, etc? Een oprechte reactie zou ons helpen. We hoeven namelijk geen torenhoge winsten, het gaat ons om een goede belegging voor ons pensioen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *