Evenementenbranche eist duidelijkheid en extra steun

De evenementenbranche voelt zich overvallen door de invoering van nieuwe coronabeperkingen. Vertegenwoordigers van evenementen en festivals, VVEM en de VNPF, zijn van mening dat het afgelasten van activiteiten op (te) korte termijn een schadevergoeding- dan wel zorgplicht met zich meebrengt.

Onderzoeksbureau Respons becijferde al snel de initiële schade: “Daardoor gaat er een streep door zo’n 75 evenementen/festivals in periode 10-7 tm 13-8 die zo’n 600.000 bezoekers zouden trekken. Inkomstenderving alleen al aan tickets komt uit op ca 10-12 miljoen euro.”

Concreet vragen de VVEM en de VNPF namens deze branche aan de overheid om het volgende:

  • Voor partijen die vallen binnen de garantieregeling (TRSEC) een verhoging van de 80 procent vergoeding naar 100 procent. In de nu gecreëerde omstandigheden kunnen organisatoren dat verschil van 20 procent niet opbrengen, temeer niet nu het evenement anders dan eerder toegezegd (een termijn van zes weken) op te korte termijn is afgezegd.
  • Voor partijen die eveneens op deze onredelijk korte termijn afgelast zijn maar geen beroep kunnen doen op de garantieregeling, moet ook een 100 procent vergoeding van de geleden schade gelden.
  • Partijen die evenementen organiseren na 13 augustus moeten duidelijkheid krijgen. Als zij hun evenement afblazen, moeten zij een beroep kunnen doen op de garantieregeling of een soortgelijke dekking. Als zij doorgaan moeten zij de zekerheid krijgen dat hun evenement doorgang zal mogen vinden. Met het oog daarop is een vergoeding van (een deel van) de gages van niet EU-artiesten artiesten als onderdeel van TRSEC onontbeerlijk. Dit is vanuit de regeling beredeneerd een relatief klein bedrag, maar voor organisatoren essentieel voor de voortgang van evenementen.

Tevens vragen de VVEM en de VNPF om financiële steun voor de sector. Concreet betekent dit dat het plafond van €1.800.000,- op TVL-vergoedingen moet verhoogd worden tot €600.000,- per kwartaal. Dat betekent geen rem op vergoedingen, maar doorzetten van bestaande vergoedingen naar de komende kwartalen. Daarnaast vragen de VVEM en de VNPF dat de recente wijziging op de NOW Q3 voor de evenementenbranche wordt teruggedraaid en dat de reguliere steunpakketten (onder meer NOW – TVL – TOZO – TONK) voor de evenementenbranche worden doorgezet naar Q4-2021 en Q1-2022.

Bron en meer informatie: Vereniging van Evenementenmakers (VVEM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *