EuroParcs verkoopt Drentse camping Meerzicht aan de eigenaren van de bestaande vakantiehuisjes

Afgelopen week zagen we een bijzondere transactie plaatsvinden; EuroParcs verkoopt camping Meerzicht aan een groep van 60 bezitters van vakantiehuisjes, verenigd in de Vereniging Parkbelangen Leekstermeer. De bewoners zien het als een overwinning omdat zij daarmee hun geliefde vakantieplek hebben behouden.

VLNR:
Gert Oostenbrug, Daniëlla van Gennep, Andries Bruil (EuroParcs directeur), Eric Veenstra, Tanja Romp

EuroParcs nam het verouderde vakantiepark op 1 december 2021 over met de intentie om deze een grondige opknapbeurt te geven en van een nieuwe economisch impuls te voorzien. De eignaren van de bestaande chalets hebben zich vanaf het begin stevig verzet tegen de overname.

Met deze bijzondere transactie komt een einde aan een jaar waar er in het begin een stevig verschil van inzicht was, maar partijen zeggen elkaar in goede harmonie hebben gevonden. Voorzitter van de Vereniging Parkbelangen Eric Veenstra is opgelucht: “Wij zijn EuroParcs zeer dankbaar voor deze kans die ze ons geboden hebben. De leden van onze vereniging hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om de benodigde financiering voor de koop van het terrein en de opstallen rond te krijgen en nadere afspraken met EuroParcs te maken. En dat is gelukt! Per 30 december 2022 is de voormalige Camping Meerzicht in handen van Vereniging Parkbelangen Leekstermeer. We zien de toekomst stralend tegemoet. Het park is in onze ogen al een vitaal park, maar we gaan er nog iets mooiers van maken met z’n allen en daar proosten we op!”

Een nieuwe ervaring voor EuroParcs

EuroParcs, dat geen geheim maakt van de groeiambities van de keten, is uiteindelijk ook tevreden met de deal die nu is gesloten. Andries Bruil, directeur van EuroParcs licht toe: “Wij hebben diverse positieve overlegmomenten gehad waarin de mogelijke samenwerking tussen de partijen werd verkend. We hebben de afgelopen tijd veel wederzijds respect opgebouwd voor elkaars standpunten en gekeken waar we elkaar konden vinden. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het in beider belang is als het vakantiepark in handen komt van de bestaande huisjesbezitters. Daarnaast hebben wij de hand gereikt om als adviseur en tevens als leverancier van de vereniging op te treden, wat zeer wordt gewaardeerd. Immers: wij hebben inmiddels bijna 25 jaar ervaring in de recreatiesector en zijn ook druk bezig om een nieuwe weg in te slaan als het gaat om een goede verstandhouding met bestaande recreanten op de parken die in onze handen komen.” 

Overwegingen om het park terug te verkopen

Een woordvoerder van EuroParcs geeft in een toelichting aan dat de situatie op Leekstermeer redelijk uniek was.: “Dat EuroParcs besloten heeft om het park terug te verkopen aan de Vereniging Parkbelangen heeft met een aantal zaken te maken:

  • Op Leekstermeer is de situatie anders dan op andere campings die we overnemen. Het merendeel van de huisjes betreft geen verplaatsbare objecten zoals stacaravans, maar vaste niet verplaatsbare objecten. Hierdoor is het niet mogelijk om vaste gasten die zouden willen blijven, te verplaatsen naar een ander deel waar ze in een cluster bij elkaar kunnen staan. Dit was een van de besproken opties.
  • Op Leekstermeer is sprake van een relatief jonge groep huisjeseigenaren met een duidelijke visie over hoe dit park dat gelegen is in een Natura 2000 gebied willen ontwikkelen met een grote rol voor de aanwezige natuur.
  • Camping Meerzicht is een kleinschalige camping en zou een kleinschalig park worden waarvoor toch ook geïnvesteerd moet worden in de nodige voorzieningen als een centrumgebouw, personeel en andere voorzieningen waarbij je bij de ontwikkeling uiterst omzichtig met de natuur moet omgaan vanwege de kwetsbaarheid van dit gebied wat ook betekent dat er lange tijd overheen voor je stappen kunt maken. Om je een idee te geven, op het huidige terrein staat naast de receptie een hele grote schuur die op instorten staat, maar vanwege aanwezige diersoorten mag deze vooralsnog niet gesloopt worden.
  • Afgesproken is dat EuroParcs als adviseur gaat optreden bij de ontwikkeling van dit park door de nieuwe eigenaren en dat we op termijn zelfs een deel willen gaan ontwikkelen in samenwerking met de nieuwe eigenaren, voor ons ook een nieuwe constructie. Hoe dit in de praktijk eruit zal gaan zien en op welke termijn, moeten we nog nader uitwerken en bespreken met elkaar.

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *