Eise Eisinga Planetarium dient dossier in voor erkenning als Unesco Werelderfgoed

Met de indiening van het dossier bij de Unesco is de laatste stap gezet op weg naar de Werelderfgoedstatus van het Planetarium in Franeker. Na een oriënterende fase vanaf 2003 werd in 2010 het Planetarium opgenomen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed en sindsdien is er hard gewerkt aan het nominatiedossier.

In de loop van 2022 zal het Planetarium worden bezocht door een controlecommissie namens UNESCO, waarna in juli 2023 het besluit van het UNESCO Heritage Committee wordt verwacht of het Planetarium wordt bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bij de overhandiging waren aanwezig: Cees van Rooijen coördinator Werelderfgoed van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke, bestuurslid Jenny Schoute-Dirkx, projectleider Hildebrand de Boer en Adrie Warmenhoven, directeur van het Planetarium.

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.

Het planetarium geeft steeds een actueel en realistisch beeld van de posities van de zon, de maan, de aarde en de vijf andere planeten die destijds bekend waren. Het mechaniek bestaat uit eenvoudige maar robuuste onderdelen, zoals houten hoepels en schijven, en ijzeren pinnen. Het wordt op ingenieuze wijze aangedreven door één enkel uurwerk en is ingebouwd in het plafond en bovenin de bedstee van een woonkamer.

Bron en meer informatie: www.planetarium-friesland.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *