Eén op de drie zzp’ers op werkvakantie in 2022

Eén op de drie zzp’ers is in 2022 op workation geweest, of heeft er nog eentje op de planning staan. Gemiddeld tweeënhalve week lang combineren ze werken met een vakantie. Een trend die door de coronacrisis een extra zetje heeft gekregen. Dat blijkt uit een onderzoek van Knab onder 1100 zzp-ers.

Foto: Solo Retreat op EuroParcs De Zanding

Het CBS telde in 2021 nog 1,1 miljoen mensen met een hoofdbaan als zzp’er, dat is 12 procent van alle werkenden. Met een eenvoudig rekensommetje komen we dus op bijna 366.666 mensen die (vaak met hun familie) voor een periode van 2,5 weken werk en vakantie combineren. Het is een onderbouwing van een trend die al door diverse vakantieparken in opgepikt, door voorzieningen aan te bieden die werken tijdens de vakantie makkelijk maken.

Duiding Pretwerk.nl

De flexibele zzp-er

Door de extreme krapte op de arbeidsmarkt hebben de meeste zelfstandig ondernemers meer dan genoeg werk. Uiteraard goed voor hun omzet, maar die drukte zorgt er ook voor dat het extra belangrijk is om op vakantie te gaan. 85 procent van de ondervraagden geeft aan vakantie nodig te hebben om mentaal fit te blijven. Tegelijkertijd is een kwart van de zzp’ers wel bang dat ze door die vakantie werk – en dus inkomsten – mislopen. Een workation lijkt daarvoor de ideale oplossing.

Meerderheid zzp’ers kan het werk ook op vakantieadres doen

De aard van je werk moet het natuurlijk wel toestaan om op workation te kunnen. 64 procent van de ondervraagde zzp’ers zegt dat ze hun werk – in ieder geval deels – vanaf hun vakantieadres zouden kunnen doen. Een percentage dat flink verschilt per sector. In de bouw en horeca hebben veel minder ondernemers die optie. Respectievelijk 30 en 37 procent van de zzp’ers uit die sector zeggen vanaf een vakantieadres te kunnen werken.

Voor ondernemers in de IT-sector is het een ander verhaal. Daar geeft 90 procent aan hun werk grotendeels tijdens hun vakantie te kunnen doen. Het blijkt de meest geschikte sector voor een workation. De sector zakelijke dienstverlening staat op een tweede plek. Binnen die sector – waar bijvoorbeeld consultants onder vallen – kan 83 procent op afstand werken.

Voor de recreatiesector biedt deze doelgroep nog een ander voordeel: ZZP-ers zijn veelal niet gebonden aan de traditionele schoolvakantie en kunnen daarmee een mooie aanvulling zijn op de bezetting in relatief rustige periodes.

Duiding Pretwerk.nl

Corona geeft populariteit workation een boost

Door de coronacrisis zijn opdrachtgevers een stuk makkelijker gaan denken over werken op afstand. Waar opdrachtgevers voorheen nog weleens verlangden dat je minimaal een aantal dagen bij hen op kantoor kwam werken, vinden de meesten het nu prima als je je werk aanlevert vanuit het buitenland. Van alle zzp’ers die hun werk op afstand kunnen doen, geeft 87 procent aan dat hun opdrachtgever daar nu makkelijker over denkt dan vóór de pandemie.

Tiny office

Als hoofdredacteur van Pretwerk.nl behoor ik ook tot de doelgroep van ZZP-ers die met enige regelmaat werkt vanuit een vakantiepark of hotel. Voor werkzaamheden die je achter de laptop verricht is een goede en betrouwbare wifi aansluiting cruciaal. Een comfortabele (bureau)stoel en desk zou prettig zijn, maar dat is lang niet altijd op orde. Als de ZZP-er met de familie op vakantie gaat, dan kan het handig zijn om werkplekken in een gescheiden ruimte te realiseren. Op De Zanding staan bijvoorbeeld tiny offices. Je zou ook een werkruimte bij de centrale voorzieningen kunnen realiseren.

Duiding Pretwerk.nl

Bron: Casper Zwart, eindredacteur en opiniepeiler Knab ondernemerspanel – met toevoegingen door Pretwerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *