€ 14 miljoen om via Vlaamse Meesters toerisme te stimuleren

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen € 13,8 miljoen in hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters. Vijf nieuwe projecten moeten de erfenis van de Vlaamse Meesters doen op leven in Vlaanderen en een massa toeristen uit de hele wereld naar de bakermat van Rubens, Breugel en Van Eyck lokken.

Rubenshuis, Antwerpen (foto: VisitFlanders / Tomas Kubes)
Rubenshuis, Antwerpen (foto: VisitFlanders / Tomas Kubes)

“De Vlaamse Meesters zijn tijdloze iconen van Vlaams vakmanschap”, zegt Weyts. “We investeren nu fors om deze troef beter te kunnen uitspelen. Zo kunnen we een breed publiek uit de hele wereld verleiden tot een bezoekje”. “Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Daar mogen we best fier op zijn”, zegt Weyts. “Toch zijn er nog te weinig mensen in binnen- en buitenland die beseffen wat we allemaal te bieden hebben. We steken daarom een tandje bij om toeristen uit de hele wereld warm te maken voor een reis naar Vlaanderen.”

Concreet dienen internationaal gekende figuren als Rubens, Breugel en Van Eyck als aantrekkingspolen voor het project Vlaamse Meesters. In 2018 staat de renovatie van het Museum voor Schone Kunsten en het Rubensjaar in Antwerpen centraal. Voor 2019 wordt dat de 450ste verjaardag van het overlijden van Breugel. In 2020 komt dan weer de focus te liggen op de blijde wederintrede van het gerestaureerde Lam Gods in de Gentse Sint-Baafs-kathedraal.

“Internationale promotie is maar succes vol als het thema ook in Vlaanderen leeft. Het is dan expliciet de bedoeling om ook de Vlamingen zelf te enthousiasmeren voor de Vlaamse Meesters”. Het project beperkt zich ook niet tot Vlaamse kunstenaars in een ver verleden. Ook hedendaagse Vlaamse Meesters kom aan bod, net als Vlaamse vakmanschap in andere domeinen: Vlaamse Meesters achter het fornuis, in de mode, de bierwereld…

Weyts kiest er bewust voor om financiële steun te geven aan grotere toeristische projecten, die een maximaal effect kunnen hebben. Projecten met schaal en uitstraling kunnen de toeristische beleving naar een nog hoger niveau tillen. In de zomer verdeelde Weyts al eens bijna € 8 miljoen over vier projecten (het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen, Utopia in Museum Min Leuven , de Van Eyck- tentoonstelling in het MSK en het nieuwe bezoekerscentrum voor het Lam Gods in Gent) en nu komt daar nog eens 13,8 miljoen euro bovenop.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/goedgekeurdehefboomprojecten

Bewaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *