Na de opening van de Kustroute in het najaar van 2020, stellen de vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen drie icoonfietsroutes voor. De nieuwe lange-afstands-fietsroutes maken deel uit van de acht thematische belevingsroutes die de klassieke LF-routes in Vlaanderen vervangen.
Met de voorstelling van dit nieuwe fietsaanbod komt het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ op kruissnelheid en zet Vlaanderen zich op de kaart als een internationale topbestemming voor fietsvakanties.
Vlaanderen vernieuwt meerdaags fietsaanbod
Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen met de vzw Grote Routepaden aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod in Vlaanderen. Rode draad vormt de realisatie van 8 thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute die de 30 jaar oude LF-routes vervangen. De bewegwijzering van de LF-routes is inmiddels verwijderd op het terrein.
De nieuwe icoonfietsroutes vormen maar één element in het omvattende project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen.
“De ambities rond fietstoerisme in Vlaanderen zijn groot”, zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “We hebben samen met de provincies een voltijdse coördinator aangetrokken, die de promotie van fietsvakanties in Vlaanderen en de samenwerking met de private sector van fietsvakantiemakers en service-leveranciers zal intensiveren en professionaliseren. Er komt een meertalige portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen (www.vlaanderenmetdefiets.be), er worden nieuwe uniforme fietsgidsen op de markt gebracht en de communicatie naar de sector en de vakantiefietser wordt op een nieuwe leest geschoeid”.
Drie nieuwe routes: Frontroute 14-18, Schelderoute en Kempenroute
De icoonfietsroutes zijn met zorg uitgestippeld en liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Ze werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe signalisatie. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein.
De Frontroute 14-18
De Frontroute 14-18 start in Nieuwpoort of in Mesen. Ze is exact 100 kilometer lang.
Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde West-Vlaanderen en voorzitter Westtoer: “De Frontroute 14-18 neemt je als fietser op sleeptouw door het compleet vernielde en heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert er aan weerskanten van de door herdenkingsbomen gemarkeerde Duitse en geallieerde frontlijnen en begrijpt de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd. Al fietsend ontdek je de chronologie van de krijgsverrichtingen, kom je oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdek je loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en kun je de stilte proeven op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen. We verwachten veel interesse uit binnen- en buitenland voor deze uitzonderlijke meerdaagse fietsroute.”
De Schelderoute
De Schelderoute, 180 kilometer lang, heeft de machtige Schelderivier als ‘blauwe draad’. De meerdaagse fietsroute start op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen, in Spiere-Helkijn. Via Oudenaarde volgt ze de loop van de Boven-Schelde tot ze in Gent de oevers van de Zee-Schelde vervoegt richting Antwerpen. De ambitie is er om – naar het voorbeeld van de internationale Maasfietsroute – de Schelderoute door te trekken over de grenzen richting bron in Frankrijk en richting monding in Nederland.
In de korte doortocht door West-Vlaanderen ontdekt de fietser de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen. Vervolgens bereikt de Schelderoute Oost-Vlaanderen, waar ze zich kronkelend een weg baant door de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, het Scheldeland en het Waasland.
“Voor Oost-Vlaanderen is de Schelde letterlijk een levensader voor het toerisme”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “Ze rijgt karaktervolle steden, charmante dorpjes en natuur- en sigmagebieden aan elkaar. Fietsers en wandelaars weten al deze troeven nu al te vinden, maar met de Schelderoute krijgen fietsers nu ook de kans om een meerdaagse totaalervaring te ondergaan, met tal van logies onderweg en prachtige natuur om in stilte van te genieten. Daar pakken we graag mee uit, want dit is een mooi verhaal.”
In de provincie Antwerpen vormt de overzet met het veer naar de rechteroever van de Schelde een heerlijk intermezzo. Op de Kaai van Sint-Amands komt de fietser voorbij het graf van dichter Emile Verhaeren. Via Mariekerke, nog zo’n voormalig vissersdorpje, en het stiltegebied van Weert bereikt de route de Oude Schelde. Daar duikt plots het sprookjesachtige kasteel Marnix de Sainte Aldegonde op. In Antwerpen fiets je onder meer door de fietserstunnel onder de Schelde en langs het historische Steen en de fascinerende haven.
De Kempenroute
De Kempenroute start in Maasmechelen of in Antwerpen. Ze staat garant voor 203 kilometer fietsplezier.
Jan De Haes, gedeputeerde en voorzitter Toerisme Antwerpen: “Veel natuur uiteraard op de Kempenroute. Iconische landschappen zoals de Kempense Meren maar ook minder bekende toppers waaronder de Antitankgracht. Een heel afwisselend landschap ook. Een echte vakantie wordt het als je je fietstrip afwisselt met een kanotochtje op de Kleine Nete of extra actie in De Hoge Rielen of De Lilse Bergen. Ten slotte heel wat ‘selfieplekjes’, bijvoorbeeld bovenop de Sas4-Toren bij een kruispunt van kanalen. Kortom, stof te over om herinneringen te komen maken in de Kempen.”
“Limburg bouwt bruggen tussen het verleden, het heden en de toekomst. De nieuwe Kempenroute onthult dit in al zijn glorie”, stelt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter Toerisme Limburg. “Ons verleden zorgt voor prachtige industriële erfgoedsites, voor uitgestrekte natuurgebieden en voor een diversiteit van gastvrije Limburgers. Zo geniet je van onze groene provincie gevormd door bomen die werden aangeplant om destijds de mijnen te stutten. Onze ‘bergen’, de terrils, ontstonden door gruis uit de mijnen dat gestockeerd moest worden. De Kempenroute neemt je al fietsend mee doorheen ons rijke verleden, maar met een blik vooruit. Een hoge, verre blik vooruit, letterlijk, in Bosland. Je fietst er tot 10 meter hoog in de toppen van de bomen. Een spectaculaire beleving.”
Meer informatie: www.vlaanderenmetdefiets.be