Dit jaar veel meer ongevallen met zwemmen

De reddingsbrigade luidt de alarmbel over het grote aantal ongelukken op het open water. Er zijn deze zomer tot nu toe 9 dodelijke ongevallen geregistreerd, evenveel als in heel 2014. De reddingsbrigade wil de zwemmers er op wijzen dat zij zelf maatregelen kunnen nemen om de kans op ongelukken te verkleinen.

rode vlagGroei van aantal slachtoffers
De reddingsbrigade is actief aan zowel de kust als ook op de binnenwateren. Beide gebieden kennen hun eigen risico’s en gevaren. Reddingsbrigade Nederland kwam afgelopen week 1.763 keer in actie. Daarmee is het totaal aantal hulpverleningen deze zomer tot nu toe met 6.362 al hoger dan het totaal over geheel 2014 (6.148). Voor een deel kan dit verklaard worden door het relatief slechte weer in 2014.

Of de toename van het aantal ongevallen mede een gevolg is van de recente kustversterking kan de Reddingsbrigade niet bevestigen. Er zijn wel signalen van badgasten dat zij meer onverwachte kuilen (muien) tegenkomen.

Het gemiddeld aantal dodelijke ongevallen was tussen 2011 en 2014 al gestegen van 4 naar 7 per jaar sinds het begin van de registratie in 2008. Afgelopen week vielen 2 dodelijke slachtoffers te betreuren. Van enkele geredde slachtoffers is onbekend of zij het na overdracht aan de ambulancedienst uiteindelijk hebben gered, waardoor het werkelijke aantal nog hoger kan liggen.

Eigen verantwoordelijkheid
Directeur Raymond van Mourik ziet nog een triest gegeven terug in de cijfers. ‘Bij alle dodelijke ongevallen dit jaar speelde tenminste een van de aspecten mee waar we juist voor waarschuwen, zoals onvoldoende toezicht door ouders, gebrekkige zwemvaardigheid of onverantwoord gedrag. We zullen nog meer ons best moeten doen om mensen duidelijk te maken dat water heel leuk is, maar ook echt risicovol. Als mensen daar rekening mee houden kunnen meer ongevallen voorkomen worden.’ Van Mourik vervolgt: ‘De impact van een ernstig of zelfs dodelijk ongeval op onze vrijwilligers is groot, ondanks de stevige opleiding die ze hebben gehad. Ook dat zou een reden moeten zijn voor mensen om risico’s niet op te zoeken.’

Vooral de afnemende zwemvaardigheid en gebrekkige kennis over risico’s van het water zoals muistroming zorgden ervoor dat mensen in ernstige problemen kwamen. Daarnaast raken nog steeds veel kinderen zoek: dit jaar werden er al 575, ongedeerd, door de Reddingsbrigade bij de ouders terugbezorgd, gemiddeld een kleine 100 per week. Ook verleent de Reddingsbrigade veel eerste hulp: 5.160 keer tot nu toe. Dat varieert van de behandeling van snijwonden tot botbreuken en reanimaties.

Tips van de Reddingsbrigade

  • – Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.
  • – Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen.
  • – Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.
  • – Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt).
  • – Alcohol en zwemmen gaan niet samen. Dit is levensgevaarlijk.
  • – Zwem nooit alleen. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken, bijvoorbeeld door kramp.
  • – Gebruik bij aflandige wind (= wind die richting zee staat) geen drijvende voorwerpen.
  • – Graaf op het strand geen diepe kuilen (vanwege instortings- en verstikkingsgevaar).
  • – Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn.
  • – Houdt u aan de aangewezen zones voor diverse watersporten.
  • – Let op waarschuwingsvlaggen (geel = gevaarlijk zwemmen, rood = ga niet zwemmen).
  • – Volg de aanwijzingen van de Reddingsbrigade altijd op.

Kijk voor meer informatie op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *