In Almere is onrust ontstaan over het vertrek van directeur Pieter Cloo ruim een jaar voordat Wereld Tuinbouwtentoonstelling officieel van start gaat. (14-04-2022) Hans van Driem, die de ontwikkelingen kritisch volgt, snapt ook niet waarom overheden zo veel belastinggeld in steken in de Floriade Expo.
Pieter Cloo geeft in een statement aan dat de samenwerking met ‘de gemeente Almere’ zo veel energie kost en dat hij het vertrouwen in de samenwerking volledig kwijt is. De politieke partijen reageren op hun beurt weer kritisch op het vertrek van Cloo, die recent onder vuur kwam te liggen vanwege de hoogte van zijn salaris bij de Floriade (€270.000 per jaar).
De Raad van Comissarissen van De Floriade gaf, n.a.v. het vertrek een kort statement uit:
Pieter Cloo heeft besloten zijn werk als statutair directeur Floriade Almere 2022 BV na april 2021 niet voort te zetten. Pieter Cloo ziet geen mogelijkheid voor een verdere constructieve samenwerking met het gemeentebestuur.
“Samen met onze nationale en internationale deelnemers en overige partners zijn in de afgelopen maanden mooie resultaten bereikt. Ik wens alle betrokken een succesvolle Floriade Expo 2022,” aldus Pieter Cloo. De Raad van Commissarissen betreurt, maar respecteert zijn beslissing.
De Raad van Commissarissen werkt aan de verdere invulling van de directietaken. Statutair directeur Sven Stimac blijft met het managementteam de leiding uitoefenen.
Zie ook: Dossier Floriade 2022 bij Omroep Flevoland
Gesponsorde dagattractie?
De Floriade is niet alleen een b2b event voor de tuinbouwsector. Het is tevens een tijdelijke dagattractie, waar mensen op een leuke manier wat kunnen leren over de tuinbouw. Deze rol als dagattractie stemt Hans van Driem (o.a. voormalig directeur Floriade 1992 in Zoetermeer, NBTC enSix Flags Holland) kritisch: “Ik begrijp nog steeds niet waarom de leisure & event industrie niet in opstand komt. Circa € 130.000.000 aan belastinggeld/subsidie is nu al vergeven aan de Floriade 22. Terwijl bedrijven zoals Duinrell, Walibi, Keukenhof, Efteling, Burgers Bush, MOJO, ID&T vechten voor hun voortbestaan, blijft de overheid pretpar- exploitant spelen en zwijgt de branche over deze concurrentie vervalsing. Onbegrijpelijk.”
Je bent in het verleden zelf ook directeur geweest van de Floriade. Van Driem: “Dat klopt. Dat was in 1992 in Zoetermeer. Daarna had men moeten stoppen want wij merkten toen al dat het een verouderd concept was.”
Van Driem heeft een uitgebreide analyse gemaakt van de situatie rond de Floriade. Zie document: Politici als pretpark exploitanten (pdf)
Meer informatie: www.floriade.com/nl/