DierenPark Amersfoort opent zonnecarport van 1025m2

DierenPark heeft een parkeerterrein overkapt met 522 zonnepanelen, die een totale oppervlakte van 1025 m2 beslaan. Deze duurzaamheidsinvestering levert jaarlijks gemiddeld vijftien procent van de elektriciteitsbehoefte van het park. Op een zonnige zomerdag leveren de panelen zelfs het hele stroomverbruik van het park.

foto door GroenLeven

“De groene stroom gaat onder andere naar de olifantenstal, stokstaartjes en ringstaartmaki’s”, licht Clemont Struik, coördinator Veiligheid en Duurzaamheid van DierenPark Amersfoort, toe.

DierenPark Amersfoort trekt op met GroenLeven, die de zonnecarport heeft ontwikkeld en gerealiseerd. “Deze opgewekte zonne-energie wordt naar een centraal verdeelpunt geleid, waarna de groene stroom naar onder andere de olifantenstal, het stokstaartjesverblijf, de Dierkeuken en achttien laadpunten wordt geleid. “De opgewekte energie wordt niet teruggegeven aan het net, maar wordt direct ingezet voor het welzijn van onze dieren en het comfort van onze bezoekers”, legt Clemont uit.

De parkeergarage van DierenPark Amersfoort stamt uit 2019 en bestaat uit hergebruikt staal en beton. Door de zonnecarport op een bestaand parkeerdek te realiseren, wordt de beschikbare ruimte van het dierenpark optimaal benut. “We hebben niet de volledige oppervlakte van het parkeerdek gebruikt, maar het aantal panelen is juist afgestemd op het energiegebruik van het park”, legt Jens van der Laan, Head of Energy Solutions GroenLeven uit. “We zien zonnecarports die afgestemd zijn op het huidige en toekomstige eigen verbruik en laadbehoefte als enorme kans in de energietransitie die wordt geremd door netcongestie.” 

Naast de carport bevinden zich sinds 2022 negentig zonnepanelen op het dak van het Honderdduizend Dierenhuis.

Meer informatie: DierenPark Amersfoort 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *