Vlamingen met laag inkomen op vakantie dankzij ingreep overheid en bedrijfsleven

In 2012 kon een record aantal Vlamingen met een laag inkomen door toedoen van het Steunpunt Vakantieparticipatie op daguitstap gaan of er voor enkele dagen op uit trekken. Dat maakte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vandaag in Kortrijk bekend op het Forum Vakantieparticipatie 2013. Op het Forum gingen vakantiemakers, kansarme vakantiegangers en sociale organisaties met elkaar in dialoog. Het Steunpunt stelde er ook de catalogus met het nieuwe vakantieaanbod voor 2013 voor.

Vakantie is volgens toerismeminister Bourgeois een behoefte voor iedereen: “Ook voor wie het minder breed heeft, is het belangrijk de batterijen op te laden. Ik waardeer het daarom erg dat reeds 450 toeristische ondernemingen hun deuren openstellen voor kansarmen. Dankzij hun kortingen kunnen mensen in armoede genieten van vakantie, en wordt zo sociale uitsluiting verminderd en verhinderd. Ik doe dan ook samen met het Steunpunt Vakantieparticipatie een oproep tot de toeristische sector om die inspanning te blijven leveren voor maatschappelijk kwetsbare groepen.”

Het Steunpunt Vakantieparticipatie, een dienst van Toerisme Vlaanderen, onderhandelt over sociale tarieven voor kansarme vakantiegangers met toeristische attracties, logiesuitbaters en vakantieaanbieders. Het Steunpunt wint duidelijk aan bekendheid. In 12 jaar werking nam het aantal vakantiegangers toe van 752 in 2001 (toen het aanbod nog beperkt was tot georganiseerde sociale vakanties) tot liefst 105.000 vorig jaar.

“Het succes van Vakantieparticipatie is het mooie resultaat van een unieke PPS-formule: samenwerking tussen overheid, sociale organisaties, veel vrijwilligers en toeristische ondernemers. Het enthousiasme van al deze actoren zorgt voor grotere kansen op een betaalbare vakantie voor iedereen. 450 toeristische ondernemingen, en meer dan 1000 sociale organisaties werken samen met het Steunpunt opdat ook mensen met een laag inkomen vakantie kunnen beleven”, aldus minister Bourgeois.

Toerisme Vlaanderen brengt sociaal voelende ondernemers, kansarme vakantiegangers en sociale organisaties elk jaar samen op een forum om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen voor verbeteringen of nieuwe initiatieven. Dit jaar was het thema (vakantie)verhalen.

Meer informatie: www.nieuwsvakantieparticipatie.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *