Verschil tussen beleving en authenticiteit in de Jungle Lodges

Afgelopen weekend was ik uitgenodigd om de Jungle Lodges in Center Parcs Heijderbos te ervaren. Samen met een testteam van twee kritische ‘leenkinderen’ van negen jaar hebben we een bijzonder weekendje beleefd. Ook kinderen blijken prima in staat om geënsceneerde show te onderscheiden van authentieke beleving. Het voeren van Toekie de Toekan werd verkozen tot het hoogtepunt van het weekendje Center Parcs.

Favoriet; Toekie de toekan

Geheel tegen mijn verwachting in bleken we de enige gasten te zijn dit weekend. Volgens manager Verheijen wisselt de bezetting sterk en moet het ‘Jungle Lodge’ arrangement nog bekendheid krijgen. Wel heel bijzonder dat we na 17.00 uur de hele Jungle Dome (compleet indoor ecosysteem met uitgebreide speelvoorzieningen) voor onszelf hadden.

de boswachter

Authentiek of niet? (1)
Om 17.00 uur kwam ‘de boswachter’ voor een excursie door de jungle en enkele knutselactiviteiten. Na afloop kreeg ik als oom de opmerking: “Dat was geen echte boswachter, hé?” De jongeman van het animatieteam, die zijn rol overigens heel leuk speelde, was toch herkend als animatiewerker en niet als échte ranger. Als ochtendactiviteit mochten de jongens mee met de dierverzorgster om de dieren te voeren. (zie ook onderstaand filmpje) Deze dame werd wel als ‘de echte boswachter’ gekwalificeerd. De kennismaking met Toekie de Toekan werd de mooiste ervaring. Met zijn grote snavel pakt hij uiterst behoedzaam een klompje voer tussen je vingers vandaan. De jongens zijn er nog vol van.

Natuurfotografen
Het aardige aan een overnachting in deze jungle is dat de dieren, vooral tropische vogels, het ritme van de Jungle Dome een beetje kennen. Als de grote meute is verdwenen laten veel meer dieren zich zien en nemen ook bezit van de speeltoestellen. Vanaf je terras zie je van alles voorbij komen en je woont a.h.w. in een grote vogelkooi. Naast kinderen zie je overdag ook veel ouders die als ware natuurfotografen plaatjes maken van de fotogenieke tropische vogels. De dieren zijn in deze Jungle Dome veel minder schuw dan in het wild. Vogelliefhebbers zouden voor Center Parcs dus ook een prima doelgroep kunnen zijn.

Authentiek of niet? (2)
De Jungle zelf, met echte bomen, planten, dieren en een tropische temperatuur, is prachtig en geloofwaardig aangelegd. Je waant je in de jungle en dat is een welkome ontsnapping aan een koude en regenachtige winterdag.
Alhoewel er in deze jungle geen leeuwen of olifanten rondlopen, hoor je ze wel met enige regelmaat. Een geluidsband zorgt voor een overdaad aan junglegeluiden. Je weet daardoor niet meer welke geluiden echt zijn en welke van de band komen. Zelf vond ik dat wel jammer, want ik was vooral benieuwd naar echte geluiden en de band blijft tot vrij laat zijn werk doen. Maar ook mijn kritische reisgenootjes hadden doorzien dat dit niet echt was. Manager Verheijen legt me uit dat de geluiden al bedacht zijn bij de bouw van de Dome in 1998. Toen was beleving, en het bieden van een bijzondere ervaring, van groot belang. Blijkbaar werd er in die tijd wat minder gelet op authenticiteit.

Boomstam met kledinghaakjes

De Cabana’s
De Cabana’s zijn basic, maar sfeervol ingericht. De TV hebben de jongens uiteindelijk niet gemist. Alhoewel dat wel de eerste opmerking was bij het verkennen van het huisje. Over de klamboe werden we het niet eens; Ik vond het wel een sfeervolle toevoeging, passend bij het decor; de jongens vroegen zich af waarom ‘dat ding’ er hing; omdat er toch geen insecten rondvlogen. Toiletten en douches zijn, net als op de camping, gesitueerd in een aparte ruimte. Voor mij, als ervaren kampeerder, is dat geen probleem. Ik vraag me wel af in hoeverre het een drempel is voor mensen die een bungalow, met alle bijbehorende privacy, gewend zijn.

Center Parcs en Albron
Uit de verzorging van het eten en drinken blijkt een goede samenwerking tussen Albron en Center Parcs. Onze kok Dorothee (Albron) ziet zich als onderdeel van het totale personeel. “We zijn gewoon één team en helpen elkaar waar nodig.” De barbecue voor de bewoners van de lodges past prima in de jungle beleving. Hier was het wel jammer dat we deze avond de enige gasten waren.
’s Ochtend wordt een rieten mand voor je deur gezet met daarin het ontbijt. Je hebt zelf de keuze om die op je eigen veranda te nuttigen of deze mee te nemen naar het centrale terras, waar je ook koffie, thee en eitjes kunt ophalen.

De veranda van de Jungle Lodge; onze ontbijtplek met uitzicht op de flamingo’s

Nieuwe ambassadeurs
Na een enerverende eerste dag bleken de twee ‘leenkinderen’ geen behoefte te hebben om het Center Parcs park verder te verkennen. De kids vinden de jungle helemaal geweldig en voelen zich snel thuis in de klim- en klauterstellage die prachtig is verwerkt in de groene omgeving. Het ziet er allemaal erg veilig uit, dus een bezorgde oom kan zich nu even met eigen zaken bezig houden; zoals het voorbereiden van dit artikel.
We bezochten tussendoor ook nog de AquaMundo (zwemparadijs), met de spannende wildwaterbaan, en keken voetbal op groot scherm in de bowlingruimte. Al met al was het een weekend vol (authentieke) beleving, waar ook de echte ouders nu al mee worden bestookt.

Een impressie van het topevent van dit weekend; het voeren van de vogels:


Manager Verheijen laat nog weten: “We zien dit Jungle arrangement als een eendaagse belevenis, en dat zal zo blijven. Omdat het product, zeker voor Center Parcs, zo nieuw en anders is, kost het tijd om onze gasten uit te leggen wat ze kunnen verwachten. Ter evaluatie komt er ook regelmatig personeel van andere parken logeren. Na de kerstvakantie gaan we evalueren.”

De prijzen kunnen verschillen per seizoen en afhankelijk van weekend of midweekarrangement. Ter indicatie; op dit moment wordt het arrangement in het weekend aangeboden voor € 92,50 per persoon. Zie ook ons eerdere artikel over de opening van de Jungle LodgesOntdek Park HEIJDERBOS…

 

Door: Walter Jonker; Levend Land; marketing en communicatie in de recreatiesector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *