Verkoop campers en caravans al vijf kwartalen in de plus

In de eerste drie maanden van 2016 werden in Nederland 24 procent meer nieuwe kampeerauto’s en 3,7 procent meer nieuwe caravans verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De cijfers markeren tevens het vijfde opeenvolgende kwartaal met verkoopgroei, zo concluderen brancheorganisaties Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en BOVAG.

bijna alle merken zijn dit weekend aanwezig op de NKC Camper Experience in Zandvoort
bijna alle merken zijn dit weekend aanwezig op de NKC Camper Experience in Zandvoort
Tot en met maart kochten vakantiegangers 356 nieuwe campers en 1.482 nieuwe caravans. Daarnaast verkocht de vakhandel een stabiel aantal van 2.388 tweedehands caravans en groeide de verkoop van gebruikte kampeerauto’s fors, met 19,3 procent tot 1.425 stuks. Met vijf kwartalen groei op rij heeft de kampeerbranche een lange periode van teruglopende verkoopcijfers definitief achter zich gelaten.

Gezinnen
“We kunnen nu met recht spreken van een ware ommekeer in de Nederlandse kampeerbranche”, aldus KCI-voorzitter Leo Diepemaat. “Ook in andere Europese landen trekt de markt aan en blijkt kamperen mateloos populair. Zo rapporteerden onze Duitse collega’s onlangs al een recordaantal van ruim 1 miljoen geregistreerde kampeermiddelen. Met bijna 550.000 caravans en campers blaast Nederland ook een aardig toontje mee op Europees niveau. Omgerekend naar hoofd van de bevolking zijn we zelfs al jaar en dag wereldtop.” Siewert Gorter, voorzitter BOVAG Caravan- en Camperbedrijven: “Sinds afgelopen jaar kunnen we weer een blik vooruit werpen, nadat de verkoop van nieuwe caravans in 2014 een absolute bodem had bereikt. Met het kampeerseizoen in aantocht hebben we veel aanloop in de showrooms en kampeershops, waarbij ook de gezinnen met jonge kinderen zich steeds vaker laten zien.”

Duitse merken
Hymer was in het eerste kwartaal het bestverkochte campermerk, met 15,4 procent marktaandeel, gevolgd door Adria Mobil (9,6 procent) en Bürstner (8,4 procent). Bij de caravans zijn vier Duitse merken goed voor bijna driekwart van de markt: Hobby (24,4 procent), Fendt (18,9 procent), Knaus (17,9 procent) en Eriba (10,4 procent).

Camper Experience
Vandaag is op het circuit in Zandvoort de Camper Experience van start gegaan. Dit is een publieksevenement, georganiseerd door de 40 jarige Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). De gemeente Zandvoort deed tijdens de opening de belofte om aan de boulevard enkele nieuwe camperplekken te realiseren. De Camper Experience duurt nog het hele weekend. Er zijn diverse workshops en camperbezitters kunnen hun voertuig een testen op het race-circuit.

Het aantal campers in ons land groeit sinds 2006 met gemiddeld 5.000 stuks per jaar. Daarnaast registreerde de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) onlangs haar 40.000e lid en is daarmee de grootste vereniging van campereigenaren in Europa. Ter ere van het 40-jarig bestaan organiseert de NKC op Circuit Park Zandvoort van vrijdag 22 tot en met zondag 24 april de Camper Experience, waar duizenden leden in bijna 2.000 campers het hele weekend op de racebaan bivakkeren. Het evenement is tevens toegankelijk voor iedereen met interesse voor het ‘camperen’ en wordt omlijst met demonstraties, amusement, workshops, culinaire uitspattingen en proefritten.

De grote belangstelling voor kampeerauto’s is vooral toe te wijzen aan de interesse van oudere doelgroepen die na hun pensionering de vrijheid opzoeken. De hypotheek is afgelost, er is een aardig centje gespaard, de kinderen zijn het huis uit en de zeeën van tijd worden gevuld met korte uitstapjes in eigen land en grote ontdekkingstochten door heel Europa. Daarnaast zijn er steeds meer jonge gezinnen die de camper ontdekken als ideaal vakantiemiddel. ‘Camperaars’ en hun voertuigen van allerlei pluimage zijn dit weekend op Circuit Park Zandvoort aanwezig.
Meer informatie over de NKC Camper Experience vind je op ​http://www.nce16.nl/

Meer informatie:
www.kampeerencaravan.nl
www.nkc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *