Vacanceselect voorspelt verdere groei van Glamping in 2016

Vacanceselect, Europees leider in het aanbod van camping- en glampinglocaties, voorspelt voor komend jaar een grote toename van zogenaamde glampingvakanties. Europese reserveringen voor komende zomer voor deze luxe kampeerverblijven, vaak op bijzondere locaties, stegen in november en december met 21 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ruim veertig procent komt op het conto van de Nederlandse consument.

accommodatie Airlodge
accommodatie Airlodge

Volgens Loek van de Loo, oprichter & directeur Vacanceselect: “Het is al lange tijd voorspeld, maar komend jaar breekt glamping in Nederland massaal door. Tijdens de voorboekingen dit jaar voor 2016, worden juist de luxe kampeerlocaties op bijzondere plekken het allereerst geboekt.”

Wel kamperen; niet afzien
Deze conclusies bevestigen de resultaten van het jaaroverzicht met de populairste zoektermen van 2015, dat Google zeer recentelijk publiceerde. Dit jaar bleek dat de consument zich veelvuldig liet informeren over het nieuwe fenomeen ‘glamping’. Deze term eindigde dan ook op de tweede plaats, in combinatie met de vraag ‘Wat is?’. Voor 2016 verwacht Vacanceselect zo’n 70.000 boekingen te verwerken, waarvan het aantal glampinglocaties bijna rond de helft (40 procent) zal liggen. Nu al heeft Vacanceselect in totaal meer dan tienduizend voorboekingen voor campingvakanties voor komende zomer mogen ontvangen. Dit is ten opzichte van vorige jaar een toename van 23 procent. Volgens Van de Loo valt de populariteit van juist glamping in ons land te verklaren door onze lange traditie van kamperen. “De huidige generatie Nederlandse ouders heeft ooit zelf als kind de zegeningen van kamperen ervaren. Vaders en moeders willen op hun beurt dit ook weer doorgeven aan hun eigen kinderen. Ze willen wel de beleving van een camping en de romantiek van een tent, maar ook een veranda, volledige keuken inclusief vaatwasser, echte bedden een eigen douche en toilet en liefst ook nog een een hottub.”

Ook in Duitsland snelle stijging
Na Nederland lijkt ook Duitsland de glampingtrend steeds meer te omarmen. Zo’n 25 procent van de boekingen voor glampingvakanties is afkomstig van onze Oosterburen. Ten opzichte van vorig jaar is de toename aan voorboekingen aan glampingvakanties al zo’n 11 procent. Engeland noteert ten opzichte van 2014 jaar zo’n 8 procent groei aan reserveringen. Ook Denemarken kent eenzelfde toename. Op de Ierse, Poolse Spaanse, Oostenrijkse en Italiaanse markten blijft de glampingmarkt nog beperkt tot een nichegroep van consumenten.

Wildgroei begrip ‘glamping’
Tegelijkertijd met het aantal boekingen, ziet Van de Loo de glampinglocaties in Europa snel toenemen. Veel campingeigenaren zien vormen van luxe kamperen als dé manier voor een toekomstig gezond verdienmodel. Van de Loo: “Glamping is voor hen de sleutel om nieuwe doelgroepen aan te boren en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de vraag van gasten om meer unieke, sfeervolle vakantieplekken.” Wel waarschuwt Van de Loo voor wildgroei en uitholling van het begrip glamping. “Je ziet dat de term onterecht op locaties worden opgespeld. Soms wordt een mooie glampingaccommodatie ontwikkeld en wordt deze gewoon in rijtjes op de camping neergezet. Andere campinghouders zetten een airconditioning in een stacaravan en noemen dat vervolgens al glamping.”

Aanbod glampingaccommodaties verhoogd
Vacanceselect heeft het aantal campings dat glampingaccommodaties biedt, standplaats met privacy, individuele voorzieningen op de camping, in een prachtige natuurlijke omgeving, voor het jaar 2016 met 16 procent verhoogd ten opzichte van 2015. Het is nu op 104 campings mogelijk te glamperen in zowel safari- of lodgetenten als in air- en hybride lodges. Ook heeft Vacanceselect twee nieuw ontwikkelde glamping villages in aanbouw in Italië. Eén aan de Toscaanse kust, Orbetello Camping Village met Lodgetenten in country style, zeer kindvriendelijk en sfeervol en Marina Camping Village aan de Adriatische kust, met mobile homes in de stijl van authentieke vissershuizen. Uniek en nergens anders te vinden. Niet in rijen, maar in groepjes geplaatst en natuurlijk autovrij. Komende Vakantiebeurs, van 12 tot en met 17 januari in de Jaarbeurs in Utrecht, presenteert Vacanceselect drie glampingaccommodaties op de eigen stand.

Meer informatie: www.vacanceselect.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *