Tijdelijke opleving van de campingsector?

Vandaag begint de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. (t/m 12 oktober) In een optimistisch persbericht melden zij een opleving voor de kampeersector. Dat verhaal klopt als we slechts één jaar terugkijken. Om de lange termijn neergaande trend om te buigen is waarschijnlijk meer nodig.

Vooral tentkamperen onder druk
Als we de CBS cijfers voor lange vakanties in Nederland (Nederlanders op lange vakantie in Nederland, toeristisch kamperen in een tent of caravan/camper/vouwwagen) bekijken vanaf 2000, dan ziet de situatie er als volgt uit:
cbs lange kampeervakanties
De lichtblauwe balken geven het tentkamperen aan. Daar is in de afgelopen 14 jaar de grootste krimp zichtbaar. Het kamperen in een caravan vouwwagen of camper nam in 2013 weliswaar iets toe, maar ligt nog altijd onder het niveau van 2000. Tijdens een onlangs gehouden RECRON congres liet Han Verheijden van kennisinstituut NHTV weten dat de kampeersector zich mag voorbereiden op een verdere daling van het aantal gasten in de komende jaren.

Onderstaande grafiek geeft de situatie weer voor de vaste seizoensplekken. Dus dat zijn Nederlanders die een vaste (sta)caravan hebben op een camping in Nederland en daar hun lange (zomer)vakantie doorbrengen.

seizoensplekken

 

kamperenLichtpuntje
Natuurlijk mogen lichtpuntjes worden gezocht; en dat was zeker het jaar 2013. Uit de cijfers van het Trendrapport Toerisme, Recreatie en Vrije Tijd 2014 blijkt dat het aantal campingovernachtingen van Nederlanders in binnen- en buitenland vorig jaar met ruim 4% is toegenomen ten opzichte van 2012. Vooral het gebruik van eigen caravan, camper, vouwwagen en tent nam flink toe, met bijna 2 miljoen extra overnachtingen.
Enkele oorzaken van de groei liggen in:

  • De onzekere economische situatie van de Nederlandse economie, waardoor Nederlanders eerder kiezen voor een vakantie dicht bij huis.
  • De onzekere politieke situatie in diverse goedkope vakantielanden (o.a. Egypte)

Het zijn beiden oorzaken van (hopelijk) voorbijgaande aard.

Steeds meer camperaars
Binnen de kampeersector is duidelijk een verschuiving waarneembaar van kampeermiddel. Zoals al bleek uit bovenstaande tabel, staat tentkamperen onder druk.

Op de Nederlandse kampeermarkt is vooral de stijgende populariteit van de camper opvallend. Daar waar ons begin 2009 nog minder dan 60.000 kampeerauto’s telde, is dat cijfer volgende de meest recente gegevens van brancheorganisaties KCI en BOVAG op 1 oktober jongstleden opgelopen tot 89.849. Het totale aantal geregistreerde caravans en campers in Nederland bedroeg op 1 oktober 547.582. Dat cijfer is exclusief lichte caravans en exclusief vouwwagens, die doorgaans geen eigen kenteken hebben en dus ook niet geregistreerd staan, evenals tenten uiteraard.

Ook dit jaar zit de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte kampeerauto’s in de lift. Tot en met het derde kwartaal verkocht de branche 1.031 nieuwe en 4.677 gebruikte campers, stijgingen van respectievelijk 1,8% en maar liefst 12,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De verkoop van nieuwe caravans daalde met 5,4% tot 4.960, terwijl er 9.945 tweedehands caravans de showrooms uitrolden, een plus van 1,6%.

Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Woensdag 8 oktober opent de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht haar deuren voor de vijftigste editie, waarbij tevens stil wordt gestaan bij 100 jaar kamperen in Nederland. Voorzitter Leo Diepemaat van de organiserende Kampeer en Caravan Industrie (KCI): “Nederland is kampeerland nummer één, nergens ter wereld zijn er per hoofd van de bevolking zoveel caravans. Met een speciale tentoonstelling geven we in de Jaarbeurs een overzicht van onze campingcultuur. Daarnaast geeft de beurs ook weer traditiegetrouw een compleet overzicht van de nieuwste trends op kampeergebied.”

Meer informatie:
www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl
www.bovag.nl/camper-caravan
www.cbs.nl (lange vakanties van Nederlanders in kampeermiddel)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *