Stroming ‘Bungalowmarkt niet verzadigd’ lijkt te groeien

Afgelopen weekend vond de Second Home beurs plaats in Utrecht. Daar zien verkopers van tweede woningen de markt bijna altijd positief tegemoet. Toch zijn er op dit moment wel erg veel onuitgesproken signalen dat er sprake is van een opleving van de tweede woningenmarkt in Nederland; bijvoorbeeld een verdubbeling van het aantal Nederlandse exposanten bijvoorbeeld t.o.v. 2012. 

Bungalowmarkt verzadigd?
Al jaren heerst een breed gedragen opvatting dat de bungalowmarkt in Nederland sterk verzadigd is. Een goed voorbeeld is CenterParcs die al jaren geen actieve expansieplannen in Nederland heeft. Ook de Rabobank noemt de bungalowmarkt ‘lastig’ want er zou sprake zijn van verzadiging en de jongere generatie (= de toekomst) hecht minder aan bezit. Op de Second Home beurs is deze stroming niet vertegenwoordigd. De standhouders zien vooral kansen; met als kanttekening dat de locatie goed is en je een goed productaanbod biedt; liefst gericht op een specifieke doelgroep.

Dromers en kopers
We spreken beursmanager Henkjan Prins op een zonnige zaterdag. De eerste beursdag, vrijdag, was goed verlopen. Prins: “Op vrijdag komen er traditioneel vooral veel b2b bezoekers. Mensen uit de branche die belang hebben bij deze markt of investeerders. De start was in ieder geval goed. Ook vandaag zijn de signalen positief. De Nederlandse kopers en investeerders lijken zich relatief sterk te laten beïnvloeden door de crisis. De afgelopen jaren waren er wat meer dromers, maar nu zijn de kopers duidelijk weer meer aanwezig. We horen van de standhouders dat zij l relatief veel bezichtigen geboekt hebben Opvallend, want we organiseren ook beurzen in België en daar zie je dat de markt de afgelopen jaren erg stabiel was.”

Prins nam de beurs in 2012 over van VNU exhibitions. “Een goed moment.”, constateert hij achteraf. De bezoekcijfers waren toen erg laag en die zijn sindsdien weer gegroeid. Een overzicht van de ontwikkeling van de beurs:

jaar Bezoekers Exposanten
 2006 16.000 400
 2012 3000 70
 2014 130

Rondje over de beurs…
De Nederlandse exposanten waren over de hele beurs verspreid. Er was geen sprake van landenclustering.

secondhome maart 14 03Een nieuw project van EuroParcs is Bospark Reestervallei (kop van Overijssel). Het is een bestand park waar nieuwe vakantiewoningen worden geplaatst. EuroParcs staat al jaren op de Second Home beurs en zegt geen last te hebben gehad van de crisis.  secondhome maart 14 04Allure Park De Thijmse Berg in Rhenen gaat uitbreiden. Een opvallende doelgroep zijn expats uit het nabijgelegen Wageningen. Die universiteit is steeds meer internationaal georiënteerd. In de stand is te zien (banner) dat ook de Rabobank vertrouwen heeft in het project.
 secondhome maart 14 05Daar is ie weer; De Trek-in. We komen deze innovatieve trekkershut ook overal tegen. Op vele vakantiebeurzen is het een eyecatcher. Hier is de belangstelling ook groot.  secondhome maart 14 06Marinapark Leukermeer aan de Limburgse Maasplassen ziet er op de maquette spectaculair uit. De projectontwikkelaar wil eind van 2014 met de eerste fase (rechtsboven op de foto) van start gaan; inclusief de watervilla’s. De centrumvoorzieningen van naastgelegen camping zijn ook voor het bungalowpark beschikbaar.
 secondhome maart 14 08Hippisch recreatiepark Ter Maarsch in Groningen is een van de nieuwkomers op de beurs. Zij richten zich op nichemarkt paardenliefhebbers. Voor die doelgroep liggen in de regio (vooral Drenthe) 400 km aan ruiterroutes. de woningen worden aangeboden inclusief stal en weilandje. Op deze beurs wordt vooral gezocht naar investeerders.  secondhome maart 14 09Ballast Nedam heeft de smaak te pakken in de markt van vakantieparken. Hun eerste project in Zeeland, Nieuwvliet Bad i.s.m. Landal, loopt boven verwachting. Met Ouddorp Duin hebben zij een nieuwe unieke locatie in de duinen gevonden. Voor bouwbedrijf Ballast Nedam is de recreatiemarkt een nichemarkt; maar wel eentje waar ze veel van verwachten.
 secondhome maart 14 10De vakantiemakelaar mag natuurlijk niet ontbreken. Zij verzorgen de verkoop voor vele projecten.  secondhome maart 14 11En nog een bekend gezicht. Martin van Kranenburg geeft ook deze beurs weer lezingen over de slimme verhuur van je vakantiewoning. Martin is specialist in online marketing en werkt o.a. voor Micazu en D-reizen.
 secondhome maart 14 12Arcus Resort werkt als projectontwikkelaar samen met diverse bekende merken uit de bungalowsector, w.o. Roompot en Centerparcs.  Tijdens deze beurs, extra aandacht voor nieuwe projecten in Callantsoog, DishoekNieuwvliet-Bad, Duynhille, Texel en Renesse.  secondhome maart 14 13Dormio behoort overduidelijk ook tot de stroming die nog volop kansen ziet in de bungalowmarkt. Hun nieuwste project wordt gebouwd op 3 km afstand van het Vrijthof in Maastricht; een bungalowpark gericht op de stad, maar wel in een natuurlijke omgeving. (met golfbaan). Zij gaan de concurrentie aan met hotels; die vaak de voorkeur hebben bij een stadsbezoek en zien volop kansen bij bijvoorbeeld gezinnen en gezelschappen met een hond. Daarnaast liggen er kansen bij de vele evenementen die in Maastricht worden georganiseerd.
secondhome maart 14 16Vakantiepark ‘Eiland van Maurik‘ staat voor het eerst op de Second Home beurs en kan dus niet vergelijken met voorgaande jaren. “Ja, er zijn al wel vakantiehuisjes verkocht en ook diverse afspraken gemaakt voor kijkers. De strandhuisjes aan de kust dienen als voorbeeld, maar deze vakantiewoningen langs een rivierstrand zijn wel een stuk goedkoper. Ideaal voor bijvoorbeeld vissers.” kontourvastgoedKontour Vastgoed biedt ook veel vakantiehuizen aan die niet op een park zijn gelegen. Vooral op de waddeneilanden. Ondanks (of dankzij?) restricties op de eilanden is daar veel vraag naar. Er wordt o.a. 25 meter ruimte rond elk vakantiehuis geëist. Projectontwikkelaar Wim de Haan: “De tijden zijn wel voorbij dat een park in een bosrijk gebied voldoende was. In nichemarkten ligt nog volop ruimte.”
secondhome maart 14 18Uwbuitenhuis.nl pronkt o.a. met de maquette van appartementencomplex Waterparc Veluwemeer (Landal) Dit park zal gaan bestaan uit circa 220 luxe buitenhuizen en uitgebreide parkfaciliteiten. De eerste 155 recreatiewoningen zijn inmiddels gerealiseerd.  secondhome maart 14 17

Als we de exposantenlijst van de Second Home beurs nog eens doornemen dan blijkt dat we nog diverse Nederlandse partijen hebben gemist. Volgende editie beter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *