Stayokay en Muzum samen in Project ‘CultuurHôtel Utrecht’

De budget-hotelketen Stayokay en Muzum hebben op 4 november jl. een intentieverklaring ondertekend om in Utrecht een ‘cultuurhotel’ te ontwikkelen, een combinatie van hotel en huis voor Utrechtse en Stichtse kunsten. Het project dat past in de filosofie van de Gemeente, zou gevestigd kunnen worden in één van de grote gebouwen die door herlocatie van bestemmingen in de loop van 2014 in de oude binnenstad van Utrecht vrijkomen.

muzikanten op de gracht in Utrecht cultuurstad
muzikanten op de gracht in Utrecht cultuurstad

Cultuurhuis
Muzum is opgericht vanuit de gedachte dat lokale en regionale cultuuruitingen onderbelicht zijn. Een opvatting die steun vindt in recent onderzoek naar museumbezoek. Muzum wil oude en nieuwe kunsten uit de Domstad en de provincie een eigen, permanente plek geven in een Utrechts cultuurhuis waar de kwaliteit hoog en de drempel laag is. Daarbij gaat het niet alleen om beeldende kunst, maar ook om muziek, theater, literatuur, architectuur, dans en andere, nieuwe kunsten.

Budgetaccommodatie
“We zijn al lang op zoek naar een geschikte, bestaande locatie met historie en aanzien binnen de singels van Utrecht ter aanvulling op onze prachtige locatie in Bunnik”, aldus Marijke Schreiner, algemeen directeur van Stayokay. “De stad Utrecht heeft behoefte aan en ruimte voor budgetaccommodaties. Een echt stadshostel met een unieke invulling als geschetst in ons gezamenlijk project met Muzum, ‘CultuurHôtel Utrecht’ (let op het dakje op de o!) is behalve een waardevolle aanvulling van onze portefeuille op maat gesneden voor de wensen die Utrecht in haar Hotelnota heeft vastgelegd.”

Samenwerking
Felix Visser, voorzitter van de Stichting Muzum, licht toe dat in CultuurHôtel Utrecht in alle kamers en openbare ruimten behalve de voorziene artistieke interieur-vormgeving er ook beeldende kunst zal worden geëxposeerd in een dynamische programmering. De intentie van de organisatie en de geplande evenementen waarin verschillende kunsten en thema’s afzonderlijk dan wel samengevoegd worden belicht zijn niet bedoeld in concurrentie met bestaande initiatieven en activiteiten, maar in samenwerking daarmee, een en ander zoals in de doelstelling van de stichting geformuleerd.

Stayokay en Muzum beogen een open plek te bieden waar wordt ontmoet, beleefd, gedeeld, bedacht, gefaciliteerd, en ondersteund. Zij willen kunst naar de mensen brengen, en omgekeerd, mensen naar de kunst. CultuurHôtel Utrecht biedt daarvoor het ideale platform (met een dak) in het hart van Nederland.

Bron: persbericht Stayokay

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *