Spectaculaire groei riviercruises

Hoewel de zeecruises het nog altijd goed doen in de Amsterdamse havenregio, zijn het momenteel de riviercruises die spectaculair groeien. Zo hebben in 2013 zo’n 2400 riviercruiseschepen Noord-Holland bezocht, waarvan maar liefst 1500 in Amsterdam. Het aantal zeecruiseschepen in Amsterdam en IJmuiden daalde vorig jaar met zes procent naar 176, maar stijgt in 2014 weer naar 189 calls.

riviercruiseDit maakte Hans Gerson, voorzitter van de promotiestichting Amsterdam Cruise Port (ACP), bekend op donderdag 27 maart tijdens de drukbezochte opening van het cruiseseizoen. Gastheer was ditmaal Gassan Diamonds in het centrum van Amsterdam. Deze historische diamantslijperij ontving het afgelopen jaar maar liefst 400.000 bezoekers. Het bedrijf is uitgeroepen tot Familiebedrijf van 2013.
Volgens Gerson is het economisch belang van de cruisesector voor deze regio inmiddels gestegen naar zo’n 150 miljoen euro. In 2008 brachten rivier- en zeecruiseschepen zo’n 470.000 passagiers naar de Amsterdamse havenregio, vorig jaar waren dit er circa 650.000.

Succes riviercruises
Om aan te geven hoe belangrijk riviercruises inmiddels zijn voor Amsterdam en de rest van Noord-Holland, memoreerde Gerson de doop van negen nieuwe riviercruiseschepen van Viking River Cruises op maandag 17 maart in Amsterdam. Om de circa 1500 schepen in de hoofdstad een goede ligplaats te garanderen, spant ACP zich in voor een goede regionale samenwerking. Hierdoor kunnen deze schepen in tijden van grote drukte uitwijken naar andere steden in de regio. Vanwege het grote succes van de riviercruises, gaat ACP ook na zes jaar onverminderd door met het stimuleringsprogramma van deze snel groeiende bedrijfstak.

Prijzen
Tijdens de Seatrade Miami (10-13 maart), de belangrijkste cruisebeurs ter wereld, hebben Amsterdam en IJmuiden opnieuw deelgenomen aan het Holland Paviljoen. Het traditionele Amsterdam-ontbijt trok wederom meer buitenlandse rederijen van zee- en riviercruises. Coster Diamonds en Gassan Diamonds verlootten traditiegetrouw een diamant onder de aanwezigen. Ook het Happy Hour, waarbij de nieuwe consul-generaal Nathalie Olijslager de openingsspeech hield, trok veel belangstelling.
In maart heeft de Amsterdamse haven de Cruise Insight Award gewonnen voor ‘Most Efficient Port Services’. Dit vanwege de uiterst efficiënte samenwerking tussen alle betrokken partijen bij de afhandeling van cruiseschepen en hun passagiers. Ook kreeg de Amsterdamse haven een nominatie voor ‘Guest Port Services Award ‘van Royal Carribean Cruise Line, goed voor circa vijftien procent van de calls in Amsterdam.

Vernieuwde website
Volgens Gerson gaat Amsterdam Cruise Port de komende jaren meer inhoudelijke bijeenkomsten houden. Ook wil ACP meer gebruik maken van Amsterdam Marketing voor de promotie van de zee- en riviercruises. De vernieuwde website (www.amsterdamcruise.nl), toegespitst op touroperators en rederijen, moet daarbij helpen.
Gerson merkte verder op dat de cruisesector steeds belangrijker wordt voor de toeristische en culturele sector in Amsterdam en omgeving. Dat het Rijksmuseum en de Zaanse Schans recent lid zijn geworden van ACP, is volgens hem een treffend bewijs.

Meer informatie: www.amsterdamcruise.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *