Samenwerking Landal met Ongehinderd zorgt voor verbeterde service aan gasten met een beperking

Om bredere bekendheid te geven aan de toegankelijk faciliteiten op de vakantieparken, werkt Landal sinds vorig jaar samen met Ongehinderd, een maatschappelijk gedreven onderneming, die met een app en website mensen met een beperking altijd en overal inzicht geeft in de toegankelijkheid van publieke locaties.

LJE belevingsfotografie aangepast zomer 2016

Bij Landal GreenParks is al een groot aantal jaren bezig met het mogelijk maken van onvergetelijke vakanties voor iedereen. Op de parken van de vakantieaanbieder staan onder andere speciale longvilla’s, gehoorvilla’s en visionvilla’s voor slechtzienden. “Daarbij gaat het niet alleen om de hardware, het zo toegankelijk mogelijk maken van vakantiewoningen en restaurants, maar er is ook aandacht voor de zachte kant, omgang en respect”, vertelt Anneke Mezger, director facilities & projects bij Landal GreenParks in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.

“In ons land hebben circa 1,4 miljoen mensen een matige of ernstige lichamelijke beperking, waarvan 400.000 ernstig. Deze groep wil graag op vakantie, maar doet dit vaak niet uit onzekerheid over wat men op de locatie gaat aantreffen of omdat een locatie niet toegankelijk is.”

Anneke Mezger

Nieuw is de aandacht voor bejegening

Mezger: “Dit sluit nauw aan bij onze ambitie om onvergetelijke vakanties voor iedereen mogelijk te maken. Voor de invulling van de ‘zachte kant’ ontvangen onze medewerkers trainingen, waarbij ‘zelf ervaren centraal staat. We laten hen in een rolstoel zitten en met een speciale bril ontdekken wat je waarneemt met een visuele beperking. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaringen met de benadering door onze medewerkers.”

Drie categorieën aanpassingen

Aangepaste woningen zijn een vast onderdeel op alle nieuwbouwparken van Landal GreenParks, maar ook bij renovatie van bestaande accommodaties wordt gelet op aanpassingen aan een breder gebruik, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van vlakke inloopdouches. De vakantieaanbieder onderscheidt drie categorieën aangepaste accommodaties: breed toegankelijk voor gasten die minder goed ter been zijn; extra toegankelijk voor rolstoelgebruikers en speciaal toegankelijk, als het compleet voldoet aan alle toegankelijkheidscriteria, inclusief een hoog/laagbed en een onderrijdbare keuken.

Speciale concepten: Visionvilla, Gehoorvilla en Longvilla

Bovendien zijn er speciale accommodatieconcepten voor gasten met zicht- of gehoorproblemen, of die aan luchtwegaandoeningen lijden. Zo beschikken Landal Landgoed ’t Loo (Gelderland) en Landal Hoog Vaals (Limburg) over een zogeheten Visionvilla, speciaal bestemd voor gasten met een visuele beperking. Bij de inrichting is gewerkt met duidelijke contrasten, er is een geavanceerd verlichtingssysteem en aangepaste apparatuur. In en om het centrumgebouw is belijning aangebracht en de parkinformatie wordt in braille en grote letters aangeboden. De bungalow is voorzien van een omheinde tuin.

Landal Rabbit Hill en Landal Heihaas (Veluwe) beschikken over Gehoorvilla’s, voor gasten met een gehoorbeperking. Deze speciale bungalow voor slechthorenden is voorzien van een aantal slimme aanpassingen, maar ook extra functionele en leuke elementen. Zo is er een ringleiding voor weergave van radio-, dvd- en tv-geluid. De rookmelder is gekoppeld aan een wek- en waarschuwingssysteem. Dit systeem zorgt voor alarmering via intense lichtsignalen en een trilsignaal onder de matras. De wekker werkt ook op deze manier. Bij de receptie op Landal Rabbit Hill kan men ook gebruikmaken van de ringleiding.

Op een groot aantal parken beschikt Landal over bungalows voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD, de zogeheten Longvilla. Deze bungalows zijn voorzien van gladde vloerbedekking zoals laminaat- en tegelvloeren. Bij de keuze van het materiaal voor gordijnen en meubels zijn de richtlijnen van het Longfonds leidend geweest. Op een aantal parken is geen open haard in de accommodatie. De bungalows zijn volledig rookvrij en huisdieren zijn niet toegestaan. Daarnaast volgt de schoonmaakdienst speciale instructies bij het schoonmaken van de longvilla.

Nierdialyse, thuiszorg en mantelzorg

Op een tiental parken van Landal GreenParks kunnen nierpatiënten terecht voor vakantiedialyse in samenwerking met nabijgelegen ziekenhuizen.

Via partnerorganisatie Comfortzorg kan thuiszorghulp (verpleging en hulpmiddelen) op het vakantieadres worden aangeboden en op Landal De Waufsberg worden vakanties georganiseerd waarbij mantelzorgers worden ontzorgd, terwijl In Harmony zorgt voor een dagbesteding voor de zorgvrager.

Meer informatie: https://www.landal.nl/accommodaties/zorg-en-vakantie/toegankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *