Revival van de vouwwagen; vooral bij 50-plussers

Na de caravan en de camper zit ook de verkoop van vouwwagens weer flink in de lift. Er is vooral een toename van vijftigplussers die hun caravan of kampeerauto inruilen voor een vouwwagen. De huidige generatie doet qua luxe en slaapcomfort niet meer onder voor een caravan of kampeerauto.

vouwwagenHet praktisch gemak maakt deze accommodatievorm steeds populairder bij zowel gezinnen als 50-plussers. Dat meld de Kampeer en caravan jaarbeurs in een nieuwsbericht. Ook brengt het rijden met een vouwwagen voordelen met zich mee – de compacte aanhangers zijn wendbaar, hebben een laag brandstofverbruik en je kunt er in Frankrijk ‘gewoon’ 130 kilometer per uur mee rijden.

Caravan inruilen
“In de laatste anderhalf jaar zijn vooral de verkoopcijfers van onze duurdere modellen flink gestegen”, vertelt Bert Holtkamp – founding father van de Holtkamper tenttrailers. “We zien dat veel kampeerders hun caravan of camper inruilen voor een vouwwagen. Dat is niet verwonderlijk. De populariteit van kleine, milieuvriendelijke auto’s met minder trekvermogen zorgen voor een toename in de verkoop van lichtere kampeermiddelen. En ook voor de kwaliteit hoef je het niet te laten: onze producten hebben superbedden, ‘n mooie keuken en zijn geschikt voor alle weertypes.”
Hans Jorn Nissen, directeur van het Deense vouwwagenmerk Camp-Let, bevestigt die trend: “We zien onder de kopers veel oudere mensen die hun caravan of kampeerauto inruilen. Het rijgemak speelt hierbij een belangrijke rol en daarnaast is emotie een belangrijke drijfveer voor de overstap. Veel caravanbezitters gaan terug naar de vouwwagen, omdat dat goede herinneringen terug brengt uit de tijd dat ze met hun kinderen kampeerden. Met een vouwwagen ga je ‘back to basic’ maar wél met luxe en comfort.”

Stoer
Ook volgens Mark de Wit van Cabanon is de vouwwagenbranche flink in ontwikkeling. “Mensen vallen voor de looks van zo’n stoer, modern karretje. Daarnaast is luxe uiterst belangrijk volgens De Wit. “Opzetgemak, slaapcomfort en gegarandeerd waterdicht en insectvrij dankzij een vast grondzeil. En dat allemaal voor een derde van de prijs van een caravan”.

Een relatief nieuwe speler in de markt is Keizer Tenttrailers. René Keizer: “Wij verkopen compacte tweepersoons vouwwagens. Onze voornaamste doelgroep bestaat uit vijftigplussers: 30% stapt van een caravan over op een vouwwagen en 70% komt uit een tent. Ten opzichte van een caravan bieden wij een compact en relatief goedkoop alternatief”, aldus Keizer.

Over de Kampeer & Caravan Jaarbeurs
Van 7 t/m 11 oktober 2015 is de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier zijn de nieuwste caravans, vouwwagens, campers en (voor)tenten en kampeeraccessoires te bekijken en testen. Maar er is meer. Bijzonderheden zijn: het BuscamperPlein, het paviljoen met gepimpte caravans een kampeertheater met presentaties, workshops en clinics, een fietsparcours voor het testen van fietsen en e-bikes, een mini-cursus ‘manoeuvreren’, een Selfieroute en een AppSquare met handige downloads voor de slimme kampeerder. Bovendien zijn er iedere dag leuke prijzen te winnen. Nieuw dit jaar is het Hal(f) 12 Prijzenfestival. Dagelijks worden er om half 12, in hal 12, op het BuscamperPlein prijzen weggegeven. De deelnemende merken van het Buscamperplein geven elke dag een vakantie met een buscamper weg. En, tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs kunnen geliefden elkaar eeuwige (kampeer-)liefde verklaren met de hangslotjesactie aan de Pont des Arts die speciaal hiervoor is nagebouwd.

Meer informatie: www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *