RECRON start discussie over warme sanering verblijfsrecreatie

De verblijfsrecreatie in Nederland heeft het niet makkelijk. Uit statistieken van het CBS blijkt dat zowel het aantal campingplaatsen (+ 14,8%) als het aantal bungalows  (+15,6%) de afgelopen tien jaar zijn toegenomen. Aan de vraagkant steeg het aantal gasten in de bungalowsector met 10,9% en het aantal kampeerders nam af met 10,6%. Merlijn Pietersma van de RECRON betoogt dat bij een gezonde marktwerking, er bedrijven zouden moeten verdwijnen. Door verschillende oorzaken blijft sanering echter uit.

Vaak is de grond al afbetaald en kunnen ondernemers met relatief weinig middelen een weinig rendabel bedrijf nog lange tijd voortzetten. In het artikel wordt ook de, door de overheid gestimuleerde, groei van kamperen en logeren bij de boer genoemd als één van de oorzaken van de ontstane problemen.

Saneringsfonds
Om het overaanbod in de recreatiesector aan te pakken wil Pietersma een fonds in het leven roepen om een warme sanering te begeleiden. Bedrijven die willen uitbreiden en investeren zouden dan meebetalen aan de bedrijfsbeëindiging van branchegenoten met weinig perspectief. Met deze plannen ziet Pietersma de balans weer terugkeren in de markt en er ontstaat bovendien ruimte voor investeringen door innovatieve bedrijven met groeiplannen.

Lees het hele betoog van Merlijn Pietersma, inclusief reacties, op www.recron.nl (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *