Nederlanders maken vaker planning voor vakantiebudget

In de vakantiegeldenquête van het Nibud is een flinke stijging te zien van het aantal mensen dat van te voren een budget bepaalt voor de vakantie: 70%. Dit was in 2010 nog 60%. Het aantal mensen dat aangeeft niet op vakantie te gaan, daalt van 20% in 2010 naar 18% in 2012. In de verwachte bestedingen zit t.o.v. 2010 een kleine daling.

Minder vaak op vakantie
Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de mensen die dit jaar één keer op vakantie gaat, vorig jaar vaker ging. Daarnaast valt op dat diegenen die twee keer op vakantie gaan gemiddeld gezien minder uitgeven aan de grootste vakantie dan vorig jaar; € 1600 in plaats van € 1900 in 2010.

Onder de kop ‘Thuis blijven vanwege bezuinigingen’ legt Nibud uit dat bijna een vijfde van de Nederlanders dit jaar thuis blijft, voornamelijk omdat men geen geld heeft, moet bezuinigen of andere grote uitgaven heeft.
Het exacte percentage lag in 2012 op 24%. In 2010 lag dit percentage op 19%. Er is ook een groep die aangeeft vaker op vakantie te gaan. Die stijgt van 9 naar 11%.

Minder te besteden in 2012
Zo’n 23% van de respondenten geeft aan dat zij dit jaar bezuinigt op vakantie, 18% geeft juist méér uit, en 48% schat in dat de bestedingen ongeveer gelijk blijven.
Van de mensen die verwachten minder uit te geven op vakantie, zegt bijna de helft (48%) dat men minder te besteden heeft. In 2010 gaf nog maar 33% van de mensen aan minder te besteden te hebben. Huishoudens met een inkomen beneden modaal geven vaker (71%) aan dat ze minder aan de vakantie uitgeven omdat ze minder te besteden hebben dan hogere inkomens (22%). Reden voor de hogere inkomensgroepen om minder uit te geven aan de vakantie is dat ze moeten bezuinigen. Een derde van de mensen die moet bezuinigen, geeft ongeveer € 200 tot € 500 minder uit.

Vakantiebudget belangrijk
Het Nibud merkt dat steeds meer Nederlanders van te voren bepalen hoeveel er wordt uitgegeven aan de vakantie. Slechts 20% bepaalt geen vakantiebudget. Ook huishoudens met inkomen boven modaal budgetteren meer dan in 2010. Het merendeel van de Nederlanders (34%) gaat in 2012 één keer op vakantie. En zij geven daaraan zo’n € 1500.- uit. Ruim de helft van de mensen die van te voren een vakantiebudget bepaalt, houdt zich daar ook aan. Daarnaast ziet het Nibud dat men vaker dan in 2010 aangeeft meer te kunnen uitgeven aan de vakantie omdat men ervoor heeft gespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *