Overnachtingen Vlaamse kust stabiel in 2012

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert nieuwe kerncijfers over het toerisme in West-Vlaanderen: 34,6 miljoen overnachtingen en een omzet van 3,5 miljard euro. Hiermee blijft het toerisme het even goed doen als in 2011, ondanks de economische crisis. De officiële cijfers van FOD-Economie (Federale Overheidsdienst Economie) vermelden niet alle componenten van de toeristische sector. Op basis van bevragingen maakt Westtoer wetenschappelijk onderbouwde inschattingen van het toerisme in zijn totaliteit. Dit zorgt voor een accurate opvolging van de sector.

Het Kenniscentrum van Westtoer realiseert jaarlijks de folder ‘Kerncijfers Toerisme West-Vlaanderen 2012’. De publicatie biedt een overzicht van het toerisme in West-Vlaanderen voor 2012 naar de regio’s (Kust, Brugse Ommeland, Westhoek, West-Vlaamse Leiestreek) en Brugge.

Met de wetenschappelijk onderbouwde inschattingen kan Westtoer diverse toeristische componenten in kaart brengen die niet vermeld zijn in de officiële cijfers van FOD-Economie.

Voor het kusttoerisme gaat dit over de directe verhuur van vakantiewoningen bij de eigenaar en het gebruik als tweede verblijf van vakantiewoningen. Deze worden door Westtoer eveneens als essentiële onderdelen van het kusttoerisme beschouwd en genereren een belangrijke omzet. Zij staan samen in voor 60% van alle verblijfstoeristen aan de Kust. De cijfers wordt ingeschat op basis van een tweejaarlijkse bevragingen bij gebruikers van vakantiewoningen. Dit gebeurt binnen het project KiTS dat substantieel werd ondersteund door het Vlaamse Gewest en eveneens gedragen wordt door de kustgemeenten.

Voor de regio’s maakt Westtoer een inschatting van de vraag in de gastenkamers en vakantiewoningen die vooralsnog niet of onvoldoende zijn meegenomen in de FOD-Economie statistieken. Westtoer verwerkt de bezettingsgraden die met een steekproef zijn opgevraagd bij de gastenkamers en vakantiewoningen. Hierdoor wijken de Westtoer-cijfers af van de officiële statistieken die vaak door de Minister en Toerisme Vlaanderen in hun communicatie worden aangewend.

West-Vlaanderen stelt 625 000 bedden ter beschikking van de toeristen (ook tweede verblijvers). De 7,4 miljoen verblijfstoeristen in 2012 genereren 34,6 miljoen overnachtingen. Naast de verblijfstoeristen komen ongeveer 25 miljoen dagtoeristen naar West-Vlaanderen. Deze toeristen besteedden in 2012 ongeveer 3,5 miljard euro. Het toerisme blijft daarmee op een vrij stabiel niveau. Qua directe en indirecte werkgelegenheid komt dit neer op circa 52 000 jobs (in voltijdse equivalenten).

In totaal telde de Kust 5,6 miljoen toeristen en 31 miljoen overnachtingen in 2012, inclusief directe verhuur en het gebruik van vakantiewoningen als tweede verblijf. Daarnaast kwamen ook nog 17 miljoen dagtoeristen naar de Kust. In totaal besteedden de toeristen aan de Kust 2,8 miljard euro in 2012, waarvan 45% door tweede verblijvers.

De folder ‘Kerncijfers Toerisme West-Vlaanderen 2012’ is gepubliceerd op www.westtoer.be, in de rubriek ‘Kenniscentrum’. Westtoer publiceert jaarlijks ook meer gedetailleerde cijfers van de diverse West-Vlaamse regio’s. Deze trendrapporten zijn eveneens te raadplegen op www.westtoer.be in de rubriek ‘Kenniscentrum’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *