Onderzoek erfpacht: zorg over toekomst vakantiewoningen

Door Grontmij is onderzoek verricht naar de mogelijke effecten van erfpacht op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van vakantiewoningen op de Waddeneilanden. Tweede woningen op de Waddeneilanden zijn geliefd en het aantal stijgt. Dit heeft invloed op het aanbod van vakantiewoningen en de lokale economie. Deze trend staat los van of de vakantiewoningen op eigen grond of op erfpachtgrond staan. Dit volgt uit het vandaag verschenen ‘Onderzoek erfpacht en verhuur vakantiewoningen Waddeneilanden’.

Het onderzoek is verricht in opdracht van Staatsbosbeheer en de Waddengemeenten. Aanleiding voor het onderzoek is de discussie rondom erfpacht op de Waddeneilanden en een motie uit de Tweede Kamer (motie Jacobi/ Verhoeven).

Het onderzoek bevestigt de zorg over de gevolgen van het uit de verhuur raken van vakantiewoningen op de Waddeneilanden: 1 op de 8 vakantiewoningen uit 1996 is in 2010 niet meer als verhuurobject te vinden. Dit heeft grote gevolgen voor de lokale economie en verkleint de mogelijkheden op verblijf van de gasten. De komende tijd zullen de eilandbesturen en Staatsbosbeheer samen kijken naar wat zij kunnen met de adviezen uit het onderzoeksrapport.

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *